Nakon Đakova i Osijeka, u petak 7. prosinca, pokretna etnografsko-fotografska izložba pod nazivom ˝Baš se nekad dobro jelo˝ bit će otvorena i u Baranji, točnije u restoranu-vinariji Josić u Zmajevcu, u organizaciji Gradskog muzeja Požega, Zajednice turističkih vodiča Slavonije i Baranje te Hrvatskog sommelier kluba.
˝Baš se nekad dobro jelo˝ dio je projekta ˝Muzej u loncu˝ koji istražuje i prezentira tradicijsku prehranu Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Želja Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega, koji je začetnik ovog projekta je da ˝poticanjem otkrivanja i pripreme ¨jedžeka, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom zaboravljenih jela koja smo baštinili od naših starih, ispitivanjem kazivača i istraživanjem povijesti doprinesemo gastronomsko-gormanskom profiliranju ovog dijela Slavonije.˝ Više o projektu ćete moći saznati u Zmajevcu, u restoranu.vinariji Josić, s početkom u 13 sati, za kada je predviđeno otvorenje izložbe i predstavljanje projekta koji će ovoga puta biti proširen sommelierskim treningom na temu sljubljivanja predstvaljenih jela s vinima regije (Josić, Gerštmajer, Kolar, Feravino, Erdut, Belje). Posjetitelji će moći uživati u degustaciji 15 staropožeških jela uz sommelierski trening uz stručno vodstvo koji će biti održan između 14 i 18 sati.
Dođite i provjerite kako se požeška jela ljube sa baranjskim vinima…
BLOG ˝Muzej u loncu˝ http://www.gmp.hr/blog/