KRIZA NE JENJAVA

Nezaustavljivo, iz mjeseca u mjesec, raste broj nezaposlenih Baranjaca. Psihološka barijera od 6.000 nezaposlenih probijena je prije dva mjeseca, a kraj studenoga bez osnovnog izvora primanja dočekalo je 6.413 osoba, što je 144 više nego u listopadu, te čak 775 više u odnosu na prošlogodišnji studeni. Kako ističu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, tijekom proteklog mjeseca posredovanjem belomanastirske ispostave zaposlilo se 300-tinjak osoba, ali je istovremeno evidentirano 566 ponovno nezaposlenih. Od ukupne brojke osoba bez posla, njih 1.047 nikada nije radilo.

I nadalje zabrinjava činjenica kako ne privređuje 3.600 mladih ili relativno mladih ljudi u životnoj dobi od 20 do 44 godine, dok će teško, ili vjerojatnije nikako, naći posao gotovo 1.800 starijih od 50 godina. Kako bi ga i našli, kada je u listopadu, posredovanjem Zavoda, prijavljeno tek 40-ak potreba za radnicima, i to većinom “deficitarcima”. Na portalu Moj posao, primjerice, Baranja se spominje na samo jednom mjestu – skladištara traži tvrtka Oluk iz Branjinog Vrha. Približno 900 nezaposlenih prima naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, a rijeci onih koji su na “državnim jaslama” treba dodati i 7.000 osoba koje primaju razne oblike državne pomoći preko Centra za socijalnu skrb.

– Od ukupnog broja korisnika raznih oblika pomoći, stalnu novčanu pomoć prima 1.700 obitelji – kaže novi ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb Đimi Fuštin, podsjećajući da je jedini baranjski centar i nadalje zadržao negativni primat ustanova s najvećim brojem korisnika u odnosu na broj stanovnika. Doduše, broj korisnika, moguće je, bit će smanjen iduće godine, ali ne zbog eventualnog zapošljavanja već informatizacije sustava, koji bi trebao pokazati tko koristi razne pukotine u zakonima.

“Roni” cijela županija

Sukladno podacima HZZ-a, tijekom proteklog mjeseca povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama u Osječko-baranjskoj županiji. U Belom Manastiru za 2,3 posto ili 144 osobe, Donjem Miholjcu za 2,6 posto ili 54 osobe, Đakovu za 3,7 posto ili 200 osoba, Našicama za 3,2 posto ili 164 osobe, Osijeku za 3,8 posto ili 483 osobe te Valpovu za 3,2 posto ili 119 osoba.

Socijalu prima gotovo toliko Baranjaca koliko ih živi u Belom Manastiru

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps