STEČAJ KNEŽEVAČKE TVRTKE

24. svibnja 2014.

Stečajni mač visi nad glavom šezdesetak zaposlenika kneževačke tvrtke Belje-TOS, koja je u vlasništvu Pet-proma iz Zagreba. Zbog situacije u kojoj su se našli, jučer ujutro održan je skup radnika na kojem su im predstavnici PPDIV-a i HUS-a prezentirali sve ono što se događa oko njihove tvrtke. Radnicima poslodavac duguje jednu prošlogodišnju plaću te plaću za ovogodišnji ožujak, božićnice, jubilarke i regrese, a jučer su saznali da je stanje i gore nego što su mislili.

– Situacija je ozbiljna. Nisu se ostvarili planovi iz predstečajne nagodbe, primjetan je nedostatak investicija, na tržištu se ne može više zaraditi, niti postoji ikakva perspektiva, pa nam se čini da je jedino rješenje stečaj – tvrdi predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković, dodajući kako su radnici Belje-TOS-a bili revoltirani nakon što su primili tu vijest.

Sastanku s radnicima prethodio je, nastavlja Orešković, prekjučerašnji sastanak s predstavnicima vlasnika, na kojem je analizirana cijela situacija. Analiza je, na žalost, pokazala kako nema svjetla na kraju tunela.

– Stečaj još nije otvoren. Slijedi upućivanje prijedloga Trgovačkom sudu, koji će utvrditi postoje li uvjeti za stečaj – objašnjava Orešković, naglašavajući kako je 60-dnevna blokada, prema njegovu mišljenju, posve dovoljan razlog otvaranja stečajnog postupka.

Što će biti s radnicima, u ovom je trenutku teško reći. Tražili su sindikalci od poslodavca da otvaranjem novih poslova zadrži što veći broj radnika, dok bi ostatak mogao potraživanja naplatiti prodajom opreme i vlasničkih udjela. Belje-TOS je, dodaje Orešković, posebna pravna osoba u sklopu Pet-proma pa stoga stečaj može biti otvoren samo nad njim.

Ogorčen je i HUS-ov povjerenik Rudolf Veber. Prisjeća se Veber brojnih neispunjenih obećanja, ali i normalnog poslovanja koje je trajalo neko vrijeme. Sada su se, kaže, našli pred zidom i situacija je krajnje neizvjesna.

– Što da vam kažem… Radnici su očajni. Plaća nema, a krediti dolaze na naplatu – priča svehrvatsku tužnu priču, pribojavajući se za sudbinu 60-ak “tosovaca”, radnika tvrtke koja je nekada bila poznata ne samo u cijeloj bivšoj državi nego i bivšem SSSR-u.

Ivica GETTO

 

Website Apps