Dobra paprika, svježa rajčica, malo riže, ulje, začini i pokoji feferon – i eto nam sataraša, jela u čijem će znaku 23. kolovoza. proteći druženje u Kopačevu.
DZMH-udruga Kopačevo i mjesni MKUD “Arany Janos” 23.kolovoza organiziraju drugu Satarašijadu, natjecanje u kuhanju toga za ovo podneblje karakterističnog jela/priloga. Poput Ribarskih dana i ova se manifestacija organizira s ciljem brediranja Kopačeva kao važnog baranjskog turističkog odredišta.
Mjesto je to na obalama Kopačkog rita čiji su se stanovnici zbog zabrane izlova ribe iz Rita okrenuli povrtlarstvu, ponajprije proizvodnji paprike i rajčice, koja zbog izuzetno pogodnog tla u tome mjestu daje izvrsne rezultate.
Hodogram zbivanja i propozicije Satarašijade:
14 sati – okupljanje natjecatelja, početak kuhanja
17 sati – ocjenjivanje uzoraka
19 sati – proglašenje pobjednika
20 sati – ulična zabava
Kotizacija po ekipi ( do 8 osoba ) iznosi 100kn, u što su uključeni paviljonski šator, stol, klupe, te sastojci za kuhanje sataraša. Ekipe moraju same osigurati začine i drvo za loženje.
Svi natjecatelji na dar će dobiti kotlić zapremine 10l.
Uz okus i izgled sataraša u ukupnu ocjenu žirija ulazi i osmišljenost paviljona, te stola.
Hrvoje Šimunović