PROMET NA SLAVONIKI RASTE

18. siječnja 2015.

Autocestom A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, odnosno Slavonikom, prošle je godine u odnosu na 2013. prošlo 8300 vozila više, ukupno 610.718 vozila. Iz HAC-a najavljuju i nastavak investicija te dovršetak radova na mostu preko Drave u drugoj polovini ove godine.

– Na autocesti A5, koja se nalazi na koridoru 5C, u tijeku su radovi na mostu preko rijeke Drave, planirani rok završetka radova je druga polovica 2015. godine. Radovi na dionici Sredanci – granica Bosne i Hercegovine, dužine 3,5 km (izuzev mosta preko rijeke Save) završeni su, proveden je tehnički pregled i očekuje se izdavanje uporabne dozvole. Za most preko rijeke Save u tijeku je definiranje dokumentacije za ponovno nadmetanje, nakon povedenog natječaja i izbora izvođača radova, rok za gradnju predmetnog mosta je 24 mjeseca nakon uvođenja izvođača u posao – doznajemo u HAC-u.

Pojašnjavaju i kako je koridor 5C poveznica sjeverne, srednje i južne Europe, međutim s obzirom na to da je riječ o projektima triju država, od kojih svaka ima svoje programe cestogradnje, trenutno nije moguće predvidjeti rok završetka gradnje.

– Važno je naglasiti da bez kompletno izgrađenog koridora, ponajprije dijela koridora u BiH, nije nužna gradnja autoceste A5 u punom profilu autoceste, što ne znači odustati od povezivanja Slavonije i Baranje, nego se samo razmatraju mogućnosti gradnje npr. dionice most Drava – Beli Manastir u profilu državne ceste. Dok bi se poddionica Čvor Osijek – most Drava radila u punom profilu autoceste (za navedenu poddionicu provedeno je nadmetanje i tijekom veljače očekuje se potpis ugovora). Za nastavak gradnje posljednje dionice granica Mađarske – Beli Manastir nužni je uvjet izrada projektno-tehničkog elaborata usklađenja trasa autocesta u R. Hrvatskoj i Mađarskoj.

Hrvatska strana planira završetak dionice od Osijeka do mađarske granice uskladiti sa završetkom radova na mađarskoj dionici autoceste Pečuh – hrvatska granica. Dakle, tek nakon dovršetka cijelog koridora 5C, autocesta A5 bit će u svojoj punoj funkciji, trenutno autocestu A5 promatramo u sklopu autoceste A3 i možemo reći da ona ostvaruje planirani promet u ovom segmentu – ističu u Hrvatskim autocestama d.o.o.

M.Muškić

Previous Post
«
Website Apps