Nakon što je državna revizija, kontrolirajući gradsko poslovanje, sukladno Zakonu o financiranju političkih sranaka, stavila prigovor na rješenja o zakupu prostora koje, najviše u belomanastirskoj Ljepotici, koriste stranke, Grad će sporna rješenja poništiti. Izvijestio je vijećnike o tome na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Doboš.

1

– Državna je revizija prigovorila stoga što prostori nisu gradski, a stranke su upravo od Grada dobile rješenja za njihovo korištenje, i to bez naknade – objašnjava Doboš, naglašavajući kako se, zapravo, i ne zna točno čiji je koji prostor, što će političkim strankama predstavljati problem pri eventualnom sklapanju novih ugovora. Kaže kako u ovom trenutku ne zna tko će s kim potpisati ugovor o zakupu prostora.

– S Progresom, koji je gradio zgradu i prodavao prostore, a sada je stečaju, pravnim sljednicima SKH, ili nekim trećem? – pita se Doboš, naglašavajući kako će se u sličnim problemima naći i udruge, kojih je iz dana u dan sve više, pa tako i novih zahtjeva za prostorima.

Stranačke prostorije u Ljepotici, naime, imaju SDP, HDZ, HSU, HNS i SDSS (vlasnik HDSSB-ovog prostora je poznat). Neposredno nakon gradnje ove zgrade, polovinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, dio spomenutih prostorija koristio je (ali i kupio) Savez komunista Hrvatske, dio Općinsko sindikalno vijeće, SUBNOR, Savez socijalističke omladine… Nakon mirne reintegracije gradskim su rješenjima ustupljene političkim strankama, a do današnjeg dana nitko se nije bavio njihovim stvarnim vlasništvom.

– To je još jedan dokaz tromosti našeg sustava. Drugim riječima, naša posla – kaže jedan od naših sugovornika, napominjući kako ne može vjerovati da je moralo proći gotovo dva desetljeća kako bi i pitanje vlasništva prostora konačno došlo na red. Drugi, pak, tvrdi kako su nekretnine bivšeg SKH još početkom 90-ih prešle u državno vlasništvo…

Kako bilo da bilo, sukladno postreintegracijskim rješenjima, političke stanke zakup prostorija uopće ne plaćaju, a mjesečno izdvajaju samo za režijske troškove. Prema svemu sudeći, o sudbini “stranačkih” prostorija u belomanastirskoj Ljepotici bi se, najvjerojatnije, trebao pozabaviti Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Ivica Getto

Website Apps