Informativni pravni centar iz Slavonskog Broda već četvrtu godinu zaredom provodi projekt “Pravna pomoć osobama bez državljanstva i osobama u riziku od gubitka državljanstva.

Osnovni cilj projekta je: Pomoć populaciji u održivoj integraciji u njihove lokalne zajednice kroz promociju i zaštitu ljudskih prava, omogućujući im besplatan pristup pravu u predmetima koji se odnose na statusno pitanje što će konačno rezultirati smanjenjem osoba bez državljanstva.

Kroz projekt pružaju pravnu pomoć pri reguliranju statusa(privremeni/stalni,boravak,državljanstvo),pružaju pravne savjete koji se odnose na ostvarivanje socijalnih prava,zdravstvene zaštite, pružaju pomoć pri sastavljanju podnesaka, dopisa i sl.

Osim navedenoga  centarorganizira javne tribine sa različitim temama kako bi pripadnike/ce romcske nacionalne manjine dodatno informirali o njihovim pravima i obavezama.

Tako je za petak 27.03.2015. godine organizirana tribina sa temom “Zdravstvena zaštita žena”

Tribina će se održati u Dardi, u prostorijama Doma kulture, I.Krstitelja 98 sa početkm u 18,00 sati.

Uslijed teških životnih uvjeta i neinformiranost većina Romkinja ne posvećuje dovoljno pažnje vlastitom zdravlju.Svrha ove tribine je informirati pripadnice romske nacionalne manjine i ukazati na važnost preventivnih zdrvstvenih pregleda radi planiranja obitelji i sprječavanja obljenja od teških bolesti.

Gosti tribine su dr,med.spec ginekologije Zvjezdana Fuštin i dr.med.spec. radiologije Damir Margetić.

baranja.hr  Iva Arači

Website Apps