Gripa zaobišla Baranju

9. veljače 2017.

Beli Manastir- iako je u medIjima objavljen podatak kako je u Hrvatskoj ove sezone do sada od posljedica gripe preminulo devet osoba, prof. dr. sc. Josip Milas, prim. dr. med., specijalist epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, napominje kako službeni podaci državnog ZZJZ-a potvrđuju samo jedan smrtni slučaj.

– Ne znam odakle pojedinim medijima podatak o devet slučajeva jer to nije potvrdio ni Nacionalni centar za influencu. U Osječko-baranjskoj županiji gripa je ostala na puno nižem broju oboljelih od ostatka Hrvatske. Moram priznati da su ovog tjedna čak i liječnici zakazali u prijavama, pa ostajemo negdje na broju oboljelih od prošlog tjedna. Gripa će sada ući u četvrti tjedan i onda treba početi opadati, dakle, njezina se sezona primiče kraju. Inače, u Hrvatskoj je do sada oko 25.000 oboljelih, a na području županije je za sada broj oboljelih od 240 do 260. Mislimo da je epidemija, s obzirom na ovakvo trotjedno ponašanje, dosegnula svoj vrhunac – komentirao je prof. Milas.

gripa-640x384

Epidemiologa smo upitali i za ovogodišnju kliničku sliku bolesti, odnosno razlikuje li se jačina simptoma bolesti od one prethodnih godina. Naime, dio građana svjedoči kako ih je ovogodišnja gripa “dovela čak i do stanja buncanja”.

– Nemamo nikavih pokazatelja da bi ovogodišnja gripa pokazivala nešto težu kliničku sliku nego prijašnjih godina. Riječ je o subjektivnom dojmu. Kada imate visoku temperaturu, što je nuspojava gripe, uvijek se može dogoditi da buncate. Podnošenje bolesti različito je od osobe do osobe. Osobno sam 2005. godine posljednji put dobio gripu, a kako sam se preselio u novu kuću, trebalo je posijati travu. Čim sam subjektivno osjetio da mi je malo bolje, uzeo sam frezu i krenuo u sijanje trave. Sljedećeg sam dana dobio upalu pluća i bilo mi je toliko loše da sam misilio kako ću umrijeti. Tako da to ovisi o različitim faktorima – zaključio je prof. Milas.

Website Apps