Nema novih nameta !

26. travnja 2017.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ustvrdio je u utorak da novi zakoni o komunalnom gospodarstvu i lokalnim porezima ne donose povećanje nameta za građane u odnosu prema sadašnjima.

Zakonom o komunalnom gospodarstvu ne predviđaju se “ama baš nikakvi novi nameti”, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare, dodavši kako se posljednjih dana u javnom prostoru iznosi niz krivih informacija. Podsjetio je da se na temelju Zakona o lokalnim porezima od 1. siječnja 2018. ukida komunalna naknada, a umjesto nje uvodi porez na nekretnine.

Ne mijenja se ništa u iznosima, samo komunalna naknada postaje porez na nekretnine, koji će biti puno pravedniji od komunalne naknade, i to zbog uvođenja kriterija dobi i stanja nekretnine, rekao je Kuščević.

stan-beli-manastir-62-m2-slika-9659157

Osvrnuo se na peticiju Udruge poreznih obveznika Lipa, u kojoj se, uz ostalo, tvrdi da je građevinska renta zamjena za komunalnu naknadu i novi namet za građane, te ustvrdio da to nije točno. Naime, kako je objasnio, umjesto sadašnjeg komunalnog doprinosa uvode se renta i doprinos za gradnju komunalne infrastrukture, koji se plaćaju pri ishođenju dokumenata za gradnju. Pritom zbroj tih dviju naknada ne može biti veći nego što je sada komunalni doprinos. Ministar ističe da se doprinos za gradnju komunalne infrastrukture neće plaćati ako se gradi u infrastrukturno uređenom prostoru. Tvrdi da će velika većina investitora u gradnju nekretnina uštedjeti, jer se obično gradi tamo gdje je komunalna infrastruktura postavljena i funkcionalna, odnosno u uređenim naseljima.

“Dakle, nema govora o novom nametu, a renta nije zamjena za komunalnu naknadu, već za komunalni doprinos i plaća se samo jednom, pri ishođenju akta za gradnju”, rekao je Kuščević.

Zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan objasnila je da će se porez na nekretnine izračunavati tako da se sadašnja komunalna naknada pomnoži koeficijentom dobi i koeficijentom stanja objekta. To znači da temelj za određivanje poreza neće biti procijenjena vrijednost nekretnine. Kod koeficijenta dobi uvodi se pet razreda, pri čemu će objekti izgrađeni od 1971. do 1986., a koji u ukupnom stambenom fondu imaju udio od oko 60 posto, imati koeficijent 1. Za mlađe objekte taj će koeficijent moći iznositi do 1,2, a za starije se može spustiti do 0,8. Objekti pogodni za uporabu imat će koeficijent stanja 1, a on će se povećavati ovisno o dodatnim sadržajima, kao što su, primjerice, bazeni ili teniski tereni. Koeficijent stanja ne može biti povećan zbog investicijskih ulaganja kao što su obnova krovišta, fasade i slično, pa nema govora o “kažnjavanju” građana koji ulažu u svoje nekretnine, ističe Marijana Vuraić Kudeljan

 

Website Apps