Kada bismo starije Baranjce upitali koje je mjesto u regiji između Dunava, Drave i Mađarske prije Domovinskog rata imalo najviše ugostiteljskih objekata, većina bi ih, kao iz topa, odgovorila – Darda!

Najstariji od tih objekata (i ne samo u Dardi), koji je još uvijek aktivan, na istom mjestu, zasigurno je cafe night bar Papagaj, prekoputa dvorca obitelji Esterhazy. Nagodinu će se navršiti pola stoljeća da neprekidno radi, pa je, između ostalog, i stoga jedno od “kultnijih” mjesta u Dardi. Trenutačno je u vlasništvu obitelji Martinko, točnije, njezine tvrtke Papagaj d.o.o. Kupili su ga, kao i kuću, 1998., a rođendan će, zajedno s gostima, proslaviti u subotu.

– Sigurno je da su gostionice u Dardi postojale i prije nego što je otvoren Papagaj, ali u ovom je trenutku on najstariji lokal od onih koji rade – objašnjava Renato Martinko, koji je, zajedno sa suprugom Suzanom, suvlasnik tvrtke i lokala. U poslu im pomažu kćeri Mia i Lea. Kaže da je kuća u čijem je prizemlju lokal izgrađena 1967., a godinu poslije otvorena je gostionica Bosna, od milja zvana Bosanka. Pod tim je nazivom radila do 1974., kada mijenja ime u Istambul. Pet godina poslije mijenja naziv u današnji.

– Te je godine lokal prvi put znatnije obnovljen i proširen. Postao je elitno mjesto za izlaske i u njega su dolazili gosti iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. U njega nije svatko mogao ući, a vodilo se računa čak i o dress codu. Istovremeno u Papagaju su, na neki način, odgajane mnoge generacije Darđana – priča Renato, naglašavajući kako se u njemu uvijek slušala glazba koja je bila u trendu, čemu je i osobno svjedočio, jer je od 1988. u Papagaju radio kao DJ. Martinkovi kuću i lokal kupuju 1998., a nakon renoviranja, koje je trajalo četiri mjeseca, 15. rujna te godine, Papagaj nastavlja rad. I još uvijek radi.

– Bit priče je dugovječnost lokala. Niz ih se ugasilo i prestalo raditi, pa naših 19 godina provedenih u njemu, za vremena kakva jesu, smatram velikim uspjehom – tvrdi, nastavljajući kako će za 50. rođendan pripremiti veliku feštu. U cafe night baru, inače, rade tri djelatnice i jedna studentica, u njega mnogi rado svraćaju i, ono što je najvažnije – ponovno se vraćaju.

Ivica GETTO
 • di-baranja

  Kao prvo čestitke na opstanku “Papagaju” a kao drugo, svi lokali i sve firme bi radili i dalje normalno da je naš vrh nakon mirne reintegracije poduzeo nešta da se zadrže ljudi i da se zadrže tvornice koje su hranile dobar dio bivše Yu. Na prvom mjestu Belje i da ga nisu predale Todoriću za kunu koji je izvukao milijarde, sveo ga na prosjački štap i uništio te zadužio da će posljedice mali čovjek osjetiti još dugi niz godina, kao što su uništili i mnoge druge tvornice ili R.O. kao što je bio Dunav, Progres, IMV… pohlepa kapitalista je gadna, ali kad tad će im to doć na naplatu i ako ne njima doći će nasljednicima, jer ni jedno bogaćenje nije prošlo bez osude običnih građana, a u velikom dijeu i svrgavanjem onih koji su to omogučili im! To su jednostavno činjenice kroz vrijeme! Jer kad je narod nezadovoljan i gladan on je kao ranjena zvijer, traži način da preživi!! #samokažem

  • Tomislav Ćurčija

   Ne pitaš se koliku su dobit ostvarivale pojedine firme za vrijeme socijalzima ili bi bio gubitak ili bi bila nula,zato poštedi me ovih proleterskih ispada i uključi mozak malo.

   • Željko Kolenić

    Uzmimo Belje kao primjer…u socijalizmu je taj kombinat zapošljavao 12000 radnika, bio je generator razvitka cijele regije, bio na korist lokalnoj zajednici, sponzorirao sportske klubove itd…..danas je broj djelatnika pao na 1500, na godišnjoj razini fabricira gubitak od cca. 100 milijuna kuna, upropastio prerađivački sektor, uništio malog seljaka, otrovao zemlju Glifosatima i GMO usjevima….ali nema veze… prije smo bili proleteri, a sada smo.. gospoda.

   • di-baranja

    Uključi ti mozak, iako sumnjam da to možeš jer ga vjerovatno nemaš! Gdje su ljudi, gdje je blagostanje u državi koja ima resurse za život ali ih ne ostvaruje jer nam se na vlasti od samostalnosti na ovamo izmjenjuju lopovi i profiteri koji je ogolio sve a maloga čovjeka otjerao trbuhom za kruhom u svijet!

    I pun mi je k. više takvih kao ti kojima čim nešto kažeš protiv lopovluka državnoga vrha si proleter i komunjara!

Website Apps