U povodu obilježavanja 22. godišnjice sjećanja na progonstvo i stradavanje preko 20 tisuća baranjaca u Domovinskom ratu, udruga Glasnici istine – hrvatski maratonci i maraton klub Hrvatski sokol iz Osijeka organiziraju 24. kolovoza 2013. godine, 3. Memorijalni maraton pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝.

Start maratona je u 08.00 sati s baranjske strane mosta dr. Franje Tuđmana a cilj je na Dunavu u Batini u predvidivom vremenu oko 13.00 sati. Maraton nije natjecateljskog karaktera i trči se u skupini od oko 20-tak maratonaca iz različitih krajeva Hrvatske.

Maratonci će trčati sljedećom trasom: Osijek – biciklističkom stazom do Bilja, te kroz Vardarac-Lug-Grabovac-Kn.Vinogradi-Suza-Zmajevac do Batine i ciljnog odredišta Dunava odnosno batinske luke gdje će maratonce dočekati načelnik općine Draž, Stipan Šašlin te simboličnim bacanjem vijenca u Dunav odati počast svim poginulim i nestalim baranjcima u Domovinskom ratu. Očekuje se da će na start maratonce ispratiti gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić (ili u slučaju spriječenosti njegovi zamjenici). Tijekom maratona, maratonci će zastati u Bilju kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima gdje će skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata u Bilju zapaliti svijeće, potom u Vardarcu već tradicionalno kod obitelji Bočkai Ištvana, te u Kn. Vinogradima gdje maratonce dočekuje Tihomir Krajcar i predstavnici općine Kn. Vinogradi te u Piroš čizmi u Suzi.

 

Website Apps