Zima je pokazala pravo lice, poslovi na poljima su prekinuti, kao i oni u voćnjacima, odnosno vinogradima. No, obitelj Bošnjak iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjinog Vrha ne miruje. Njihov OPG, koji čine Ljubica i Andrija, poznat je po štandovima koje postavljaju na gastroturističkim manifestacijama. Razne vrste zimnice, sezonske delicije, slatko-ljuto-kiseli program, uz brojne zanimljive kreacije, privlače poglede posjetitelja. Slično je i u obiteljskom domu. Smočnica je prepuna domaćih proizvoda u staklenkama i zemljanim ćupovima.------2 color slbar

I dok gotovi proizvodi čekaju na prvi sajam ili sličnu manifestaciju, Ljubica u okolici sela prikuplja trnine. Upravo ova trpka samonikla biljka predstavljala je pravi bum na posljednjem sajmu izložena na nekoliko načina.

– Predstavljamo ih kao baranjske masline – kaže Ljubica, ističući kako je ideju dobila od jedne znanice koja joj je rekla da su Francuzi ”ludi” za trninom.

– Mislila sam, ako je mogu pripremati Francuzi, mogu i ja. Finalni proizvod dolazi u nekoliko varijanti, od one koja podsjeća na masline, u kiselo-slanoj marinadi, do džemova ili čajeva – kaže, napominjući kako nije riječ o jednostavnom poslu, jer od njega bole i ramena i leđa. Prvo je treba ubrati daleko od prometnica, pazeći na trnje, ali i na izgled bobica. Nakon toga ju valja prebirati, potom kuhati te dva puta pasirati.

– Obožavam raditi sa samoniklim biljem. Ima ga posvuda, samo treba zasukati rukave, pustiti mašti na volju, ali i pratiti trendove i stručnu literaturu. Tako sam i doznala da je trnina ljekovita, pravi antioksidans – priča Ljubica. Usporedno rade i na sušenju jabuka te izradi voćnog sira, koje će, zajedno s ajvarom, paprikama, kupusom, raznim umacima, sušenom te pečenom slatkovodnom ribom u steklenkama izložiti na prvom sajmu na koji ih budu pozvali.I.Getto

Website Apps