Od prizora poput onoga koji smo jučer u smiraj dana vidjeli u neposrednoj blizini Kneževa, gotovo na samoj hrvatsko-mađarskoj granici, skoro da staje dah. Na poljoprivrednoj površini u blizini kneževačke farme, naime, zatekli smo krdo od nekoliko stotina jelena, koji su se bezbrižno odmarali na baranjskom suncu. Na trenutak ih je zbunio naš dolazak, ali su se kasnije vratili na isto mjesto i nastavili dotadašnje “aktivnosti”.

– U ovo doba godine velike su migracije jelena. U krdima su posebno ženke, posebno mužjaci. Mlađi jeleni odbacuju rogovlje, a stariji su to već učinili ranije – pričaju duboševački lovci, na čijem smo terenu zapazili ovaj fascinantan prizor, naglašavajući kako se jeleni sada grupiraju u relativno velika krda, koja se razrijede tijekom vegetacije. Kreću se, nastavljaju, od mađarskog državnog lovišta Bida, preko Busiklice, Banovog brda do Puškaša i natrag.

– Divljač se prilagođava novim uvjetima. Vjerojatno bi radije bili u trščacima i dolama, kao nekada, ali takvih područja više nema. Preorana su i privedena kulturi pa životinje biraju velike površine na kojima vide kada im netko prilazi – kažu lovci.

Ranije su, ističu, poljoprivredne površine bile manje i rascjepkanije, posijane raznim kulturama. Stoga je na njivama uvijek nekoga bilo pa su ih jeleni zaobilazili. Sada, kada je jedna kultura posijana na nekoliko stotina hektara, na njivama ne bude nikoga pa jeleni tamo imaju svoj mir. Noću su, kažu lovci, na njivama, a danju, u potrazi za hranom, “haraju” po usjevima, zbog čega nastaju velike štete.

Slična krda, ali ne s toliko jedinki, mogu se vidjeti na još nekoliko mjesta u Baranji, dok su po brojnosti slična ona kod Tikveša. Neslužbeno saznajemo kako je tijekom zime na duboševačkom lovištu lovio i vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, što dovoljno govori o lovačkom “bonitetu” sjeverne Baranje. Ivica Getto

Website Apps