Već godinama se provlači pitanje vezano uz baranjski suvenir. Unatoč tome, još uvijek se nitko nije dosjetio izraditi nešto što, kao jednostavan i novčano svakom dostupan suvenir, može povezati cijelu Baranju. No s vremena na vrijeme pojedinci se javljaju s prijedlozima koji su, ako ništa drugo, karakteristični bar za pojedine baranjske dijelove. Jedan od mogućih baranjskih suvenira osmislili su belomanastirski srednjoškolci, uz pomoć voditeljica projekta, profesorica Olivere Stojaković i Melite Todorović. Riječ je o licitarskoj kućici, jestivom suveniru koji podsjeća na nekadašnje baranjske kuće.

– Druga srednja škola javila se na javni poziv Ministarstva turizma pod nazivom Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam. U partnerstvu s Prvom srednjom školom prijavljen je projekt Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti – objašnjava jedna od voditeljica projekta, Melita Todorović, naglašavajući kako je naziv projekta osmišljen u cilju predstavljanja baranjskih priča iz prošlosti kroz običaje i tradiciju regije između Dunava, Drava i Mađarske.

Kućicu su, nastavlja Todorović, dizajnirali učenici Prve srednje škole, naglašavajući kako je prepoznatljivog oblika, obojena živopisnim bojama (crvenom, žutom, zelenom…), te može poslužiti kao ukras koji se vješa na zid.

– Budući da je kućica izrađena od licitarske smjese, jestiva je. Njezinom izradom, bojenjem i ukrašavanjem bavili su se učenici zanimanja kuhar – kaže.

Izradi suvenira prethodile su brojne istraživačke radnje na terenu te jednodnevni izlet po Baranji, kako bi pobliže upoznali svoj zavičaj, njegove ljepote i kulturnu baštinu. Tom su prigodom posjetili dvorac u Kneževu (uz stručno predavanje o povijesti dvorca), crkvu sv. Petra i Pavla u Topolju – spomenik nulte kategorije, šokačke kuće u Topolju i Gajiću te karanačku Ulicu zaboravljenog vremena, u kojoj su, na jednom mjestu, mogli vidjeti kako se nekada u Baranji živjelo.

– Projekt se provodio sa svrhom povećanja konkurentnosti turističkih proizvoda koji se nude u Baranji. Njime su povezana tri obrazovna sektora: turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i računalstvo te strojarstvo – podvlači Todorović, napominjući kako na tome ne misle stati, već se i nadalje javljati na razne pozive resornih ministarstava i ostalih ustanova odnosno institucija.

Nakon što su se javili na javni poziv Ministarstva turizma pod nazivom Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizma, te nominirali projekt Baranjski divani – suveniri s daškom prošlosti, Ministarstvo turizma RH Drugoj i Prvoj srednjoj školi Beli Manastir dodijelilo je potporu od 25.000 kuna.

Ivica GETTO
Website Apps