GRADONAČELNIK O BELOM MANASTIRU

11. studenoga 2015.

Dan grada povod je za razgovor s gradonačelnikom Belog Manastira Ivanom Dobošem, kojemu je ovogodišnja proslava sedma otkako je, 2009. godine, postao čelni čovjek jedinog baranjskog grada.

Što je, prema vašem mišljenju, obilježilo proteklu godinu, odnosno čime se možete pohvaliti u razdoblju između dvije proslave Dana grada?

– Nekoliko je stvari kojima se suradnici i ja možemo pohvaliti. Krenimo, recimo, od dobre suradnje s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posredovanjem Grada, za dva projekta sufinanciranja radova vezanih uz energetsku učinkovitost prijavilo se 50-ak vlasnika obiteljskih domova. Također, značajno je proširenje stope odlagališta jer bez nje ne bismo imali gdje odlagati otpad, ne samo iz Belog Manastira nego iz cijele Baranje. Proširenje stope jamči nam da ćemo mirno dočekati gradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Orlovnjaku. Od Martinja do Martinja realizirali smo još nekoliko projekata, poput biciklističke staze i okolice Šećeranskog jezera, gdje smo preselili neke manifestacije, primjerice nadaleko poznati Land art festival Slama. Možda najvažnije što nam se dogodilo jest darovnica EU-a vrijedna 24 milijuna eura. Ona je, tako reći, bez ograničenja. Novce možemo utrošiti na komunalnu infrastrukturu, poboljšanje socijalnog statusa stanovništva ili za pomoć gospodarstvenicima, što do sada nije bio slučaj.

Unatoč vašem optimizmu, oporba vas proziva za zavaravanje javnosti i ne vjeruje da će grad dobiti taj novac. Zbog darovnice ste htjeli i požuriti s izglasavanjem proračuna, ali ni dva pokušaja nisu bila dovoljna da ga Gradsko vijeće prihvati.

– Nema riječi ni o kakvom “prodavanju magle”. Već na idućoj sjednici Gradskog vijeća svima ću podijeliti potpisanu odluku o imenovanju grada u pilot-područje. Osim toga, država je već imenovala inozemne konzultante koji će pregledati projekte koje smo predložili i blagosloviti takozvani interventni plan, koji je preduvjet za početak dotoka novca. Izradili smo katalog projekata, gdje su mjesto našli izgradnja gradskog stadiona, obnova bazena, uređenje Doma kulture u Branjinom Vrhu, obnova bivšeg beljskog restorana u Šećerani i niz ostalih manjih ili većih investicija. Dio toga već smo uvrstili u proračun za iduću godinu, kao i povećanje rodiljne naknade s 500 na 1000 kuna. Nije mi jasno čime se, osim politikantstvom, vijećnici vode kada nisu za jedan od najrazvojnijih gradskih proračuna u posljednje vrijeme. Ipak, vjerujem da će do kraja godine proračun biti izglasan.

Vidi se da je većina planiranog za iduću godinu uvrštena u prijedlog proračuna, ali ipak pitanje što Belomanastirci mogu očekivati iduće godine?

– Dobro ste zaključili, naše želje, koje su utemeljene, sadržane su u prijedlogu proračua. Možda nisam naglasio kako će iduće godine biti izgrađena i opremljena Kuća baranjske etnobaštine, vrijedna 8,8 milijuna kuna. Pripremamo i nekoliko značajnijih projekata vezanih uz promet, javnu rasvjetu, dječja igrališta i slično. Grad je u solidnoj financijskoj situaciji i ne vidim razloga da obećanje ne izvršimo. Osim, dakako, politikantstva. Nastavit ćemo i aktivnosti vezane uz stanove koji su trenutačno u portfelju HZMO-a jer želimo da dio stanova bude prebačen u gradsko vlasništvo kako bismo ih mogli dodijeliti onima kojima su najpotrebniji. Konačno nam se, bar djelomice, ukazalo sunce i na gospodarskom planu budući da su proširenje pogona najavile tvrtke Starco i Ecocortec.

I ove je godine proslava Dana grada prilično skromna.

– Skromna, ali sadržajna. Pružili smo prigodu našim udrugama, posebice sportskim, da ugoste svoje prijatelje, u proslavu se uključila i Katolička mladež, pa mogu reći da je proslava kolaž sportsko-kulturnih događanja. Čine je, naime, brojni sportski sadržaji, promocije knjiga, koncerti i slično. Na kraju, htio bih svim stanovnicima Belog Manastira čestitati Dan našeg grada.

Ivica GETTO
Website Apps