NEMA NOVACA ZA JAVNE RADOVE

23. siječnja 2016.

Sukladno uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini, u tijeku je zaprimanje zahtjeva za dodjelu sredstava po mjerama aktivne politike zapošljavanja. Hrvatski zavod za zapošljavanje spremio je osam paketa mjera za mlade, posebne skupine, osobe s invaliditetom, starije osobe, dugotrajno nezaposlene, nezaposlene Rome, žene te paket mjera nazvan “Važno je očuvati radno mjesto”. Svaki od tih paketa ima desetak i više mjera koje se razlikuju, primjerice, u financiranju. Upravo je financiranje problem većine baranjskih jedinica lokalne samouprave. Takozvane javne radove do pretprošle godine financirala je država, ali od prošle godine na snazi je novi model financiranja, pa jedinice lokalne samouprave najinteresantnije mjere moraju sufinancirati s po 50 posto od ukupnog iznosa.

– Kada su javni radovi u pitanju, grad Beli Manastir je svake godine organizirao po nekoliko skupina, pa je kroz sustav prošlo po stotinjak osoba, bez pripadnika romske nacionalne manjine, koji su radili o trošku države – kaže dogradonačelnik Predrag Stojanović, naglašavajući kako je i ove godine svojevrstan problem što su paketi i mjere koje država financira u punom iznosu namijenjeni mladima, ženama i Romima, dok, primjerice, komunalne radove grad mora platiti.

– Očekuje se naš udjel s 50 posto, i to šest mjeseci uz rok produženja. Toliko novca nemamo – objašnjava Stojanović, naglašavajući kako će, ipak, sigurno naći mjeru koju će prijaviti. Na upit kako su neke općine, poput Čeminca, najavile prijam u radni odnos na određeno vrijeme za obavljanje javnih radova, Stojanović odgovara kako se u konkretnom slučaju to odnosi na pružanje skrbi starijima i nemoćnima u kućanstvu, što belomanastirski oci ne žele zbog nekoliko razloga.

– Jednostavno rečeno, kod nas se time bave neke udruge i Crveni križ, pa ne bi htjeli nekome ”ulaziti na teren” – tvrdi Stojanović, ponavljajući kako će sigurno naći mjeru koja će odgovarati i gradu i zaposlenicima, ali uz uvjet da je u cijelosti financira država. U općini Darda, tvrdi Anto Vukoje, javnih će radova biti, ali koliko će ljudi biti njima obuhvaćeno, još će vidjeti.

Vukoje

– Prihvaćamo samo modele koje u punom iznosu financira država, jer novca nemamo. Mislim da bi najpošteniji bio neki reciprocitet, dakle koliko Roma, toliko i ostalih, budući da u općini Darda, pa tako i u ostalom dijelu Baranje, nisu samo Romi ugroženi i bez posla – stav je načelnika Vukoje.

Ivica GETTO
Website Apps