13. travnja 2016.

Umjesto u dvije, isplatu poticaja očekuju u 3 ili 4 rate

belje

BELI MANASTIR – Premda je, sukladno najavama ministra poljoprivrede Davora Romića, počela isplata prošlogodišnjih poticaja, seljaci su nezadovoljni. Razloge nam je pojasnio Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka “Baranjska brazda”.

– Razočarani smo. Istina je da su poticaji krenuli, ali ponovno doživljavamo šokove. Očekivali smo 2300 kuna po hektaru, a na račune je sjelo nepunih 500 kuna po hektaru, pa su iznosi, skupa s onim predujmovima, koje nazivam mamcem pred izbore, nepunih 1000 kuna, što ni izbliza ne odgovara obećanoj svoti. Nastavlja li ova vlast putem prošlog ministra? – pita se Pranjić, naglašavajući kako se, da stvar bude još gora, dijeli novac iz EU fondova, koji je Hrvatskoj poslan još u prosincu prošle godine. Seljacima nije jasno tko ima pravo zadržavati tuđi novac četiri mjeseca.

– Zašto Vlada RH nije osigurala sredstva za isplatu poticaja u državnom proračunu? Na silne pritiske raznih udruga da počne isplata rečeno je kako se čeka donošenje proračuna. Pitamo se kakve poticaji imaju veze s proračunom kad je to poznata stavka i zakonska obveza, poput plaća državnim službenicima, mirovina, dječjih doplataka i svega ostaloga što se financira iz državnog proračuna. Nisu poticaji elementarna nepogoda pa da Vlada RH mora donositi posebne odluke – negoduje Pranjić, ističući kako plaće za državnu upravu ne smiju doći u pitanje dok se seljak mora zadovoljiti mrvicama sa stola. Stava je kako isplaćeni novac nije dovoljan za obveze koje moraju ispuniti budući da je država neumoljiva kada je naplata u pitanju.

– Zakonom je dozvoljena isplata poticaja u dva anuiteta, a sada je vidljivo da će ona biti najmanje u tri, možda čak i u četiri. Radovi su u punom jeku, gotovina nam je nužna sada i odmah, a ne malo u travnju, malo u svibnju, malo tko zna kada – kaže, napominjući kako će čekati još ovaj tjedan, a ako ne dobiju odgovore i obrazloženja, poduzet će akcije.

Odlazeći korak dalje, podsjeća na prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda, smanjenje PDV-a za turizam koji nema ni pet posto hrvatskih proizvoda te golema EU sredstva za velika trgovačka društva.

– To je samo mali dio pitanja za novog ministra, koji uporno odbija susret s čelnicima udruga. Što drugo pomisliti osim da nema odgovore na ova pitanja – podvlači Pranjić, najavljujući upućivanje prosvjednog pisma predsjedniku Odbora za poljoprivredu u Bruxellesu, s kojim imaju izravne odnose. Tražit će i preispitivanje rada Agencije za plaćanje zbog zadržavanja novca iz EU fondova, što smatra ugrožavanjem tuđe egzistencije, te sankcije za odgovorne.

Izvor:Glas Slavonija/Ivica Getto
Website Apps