Javni radovi po jedinicama lokalne samouprave ili neki drugi oblici privremenog zapošljavanja, iseljavanje, smrtni slučajevi…, samo su neki od razloga zbog kojih je posljednjih godina sve manje korisnika zajamčene minimalne naknade (takozvane socijale) belomanastirskog Centra za socijalnu skrb.

Svi od nabrojenih razloga sigurno imaju utjecaj na broj naših korisnika, ali koji razlog prevladava, ne mogu reći. Postoje ustanove koje bi to možda mogle preciznije obrazložiti, to nije na nama. Činjenica je kako su na kraju studenoga bile evidentirane 1774 osobe koje su obuhvaćene pravom na zajamčenu minimalnu naknadu – priča Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Više invalidnina

Naglašava kako brojka samo djelomično varira iz mjeseca u mjesec, ali zbog javnih radova, jer osobe uključene u njih gube pravo na naknadu za vrijeme trajanja javnih radova. I dok je broj primatelja ‘‘socijale‘‘, globalno gledajući, u konstantom padu, Fuštin tvrdi kako raste broj osobnih invalidnina (također jedno od prava u sustavu socijalne skrbi), što bi se moglo protumačiti (i) kao starenje stanovništva. No vratimo se korisnicima ‘‘socijale‘‘. Krajem studenoga prošle godine primalo ju je 398 baranjskih kućanstava i 570 samaca, što je ukupno već spomenute 1774 osobe. Istovremeno, korisnici su ostvarili 505 prava na doplatu za pomoć i njegu te 226 osobne invalidnine. U Baranji trenutačno 66 osoba ima status roditelja njegovatelja, a 279 ih je u raznim oblicima smještaja.
Pomaže država

Od ukupnog broja korisnika 56 su samohrani roditelji i 398 djece. Uspoređujući broj korisnika zajamčene minimalne naknade od studenoga 2016. godine do studenoga 2019., jasno je vidljivo kako je on svake godine sve manji.

Elderly-Bulgarians-the-lost-generation

Tijekom studenoga 2016. godine ostvarena su 1468 prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Ostvarilo ih je 737 samaca te 731 kućanstvo, što je ukupno 2866 korisnika. Godinu dana poslije, broj prava smanjio se za 150-ak. Naknadu je tada dobivalo 713 samaca i 598 kućanstava, što je ukupno 2525 osoba – kaže Fuštin, dodajući kako je pad nastavljen i 2018. godine. U studenome te godine, naime, ostvareno je 1031 pravo, a ostvarila su ga 594 samca i 437 kućanstva, što je ukupno 1968 osoba. I tako stižemo do prošlogodišnjeg studenoga, kada su zajamčenu minimalnu naknadu primile 1092 osobe manje nego u studenom 2016. godine, odnosno 200-tinjak manje nego 2018. Sve skupa ne znači da u kraju između Dunava, Drave i Mađarske ‘‘teče med i mlijeko‘‘, odnosno da je socijalna slika Baranje ‘‘ružičasta‘‘, jer se svake godine ovdje slijeva i po 30-ak milijuna kuna državnog novca namijenjenog upravo za ‘‘socijalu‘‘ i ostale korisnike Centra.

Ivica Getto
Website Apps