Međunarodni dan volontera

5. prosinca 2012.

Generalna skupština UN-a 17. prosinca 1985. godine, proglasila je 05.12. Međunarodnim danom volontera. Od tada se diljem svijeta svake godine organizira niz manifestacija u koje se uključuju organizacije i volonteri s ciljem javne proslave zajedničkih doprinosa za unapređenje kvalitete života u zajednicama na svim kontinentima.

Hrvatski Zakon o volonterstvu ga definira kao “dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, za koje osoba ne prima novčane nagrade ili druge imovinske koristi”. Obilježavanjem ovog dana odaje se priznanje svima koji su svoja znanja, trud i slobodno vrijeme odlučili staviti u funkciju općeg dobra i pomaganja zajednici. Također svrha je Međunarodnog dana volontiranja povećati vidljivost doprinosa volontiranja razvoju zajednice. Broj volonterskih udruga iz dana u dan je sve veći,  a u Hrvatskoj volontira tek oko 5 posto ljudi. Prema nekim procjenama poželjno bi bilo da 30-tak posto stanovništva pomaže svojoj zajednici volontiranjem, što naravno ne uključuje novčanu naknadu.

Kroz volonterske aktivnosti ljudi mogu usvojiti nove vještine i sposobnosti, nova znanja, pa čak i poboljšati svoje izglede za zapošljavanje, što je osobito važno u vrijeme trenutne ekonomske krize.

 

Website Apps