Među roditeljima djece s invaliditetom, koji će 14. prosinca prosvjedovati na zagrebačkom Markovom trg, bit će i Baranjaca. I to ne malo. Kako ističe njihova predstavnica, ciljevi su svima isti. Tvrde kako svi oni vode dvije borbe, prvu s bolešću svoje djece, a drugu s državom koja ih tretira kao građane drugog reda, i daje im samo mrvice, nerijetko u koliziji s Ustavom zagarantiranim pravima.

– Naša je borba svakim danom sve teža, pa od Vlade tražimo samo svoja prava – ističu, nabrajajući samo neka. Ne žele, primjerice, da njihovoj djeci uzimaju pola invalidnine ako ona borave duže od četiri sata u školi ili nekoj drugoj ustanovi. Nadalje, žele promjenu u statusu roditelj njegovatelj te smatraju da status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja nikako ne bi smio ovisiti o satima koje dijete provodi u predškolskoj, obrazovnoj ili zdravstvenoj ustanovi, već je potrebno uzeti u obzir i individualne potrebe djeteta. Traže i osiguravanje osnovne habilitacije za njihovu djecu, s naglaskom da im je ona zajamčena i Ustavom.

– Naša djeca nemaju osiguranu adekvatnu habilitaciju ni u većim, a kamoli u manjim gradovima i općinama, pa su često terapeuti koji rade u manjim mjestima nedovoljno educirani i ne znaju što bi radili s djecom. Stoga često putujemo u veće gradove, ali to je upitno i često neostvarivo, jer se pravo na to ne odobrava svakomu – objašnjavaju, dodajući da traže i osiguravanje osobnog asistenta u nastavi svakom djetetu s invaliditetom. Želja im je da nadležne institucije i odgovorne osobe u njima shvate koliko su očajni, ali i odlučni u borbi za svoju djecu, unatoč umoru od neprekidne borbe s vjetrenjačama.

– Željeli bismo da se oni koji tako olako odlučuju o sudbini naše djece bar na tren pokušaju staviti u naš položaj i zamisle koliko je bolno i teško doslovno prositi za svaku, pa i najmanju, stvar – poručuju.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps