4. Romska fišijada u Dardi

15. listopada 2012.

Ostajemo uz gurmanske teme. Fiš paprikaš i paprika ne idu jedno bez drugog, a to dobro znaju i u jednom drugom baranjskom mjestu. Okupili su se danas brojni darđanski Romi i njihovi gosti na jezeru Đola. Održana je četvrta Romska fišijada, manifestacija kojoj je uz uživanje u dobroj hrani cilj i okupljanje Roma čiji se broju Dardi u posljednje vrijeme smanjuje.

Dva šarana, par litara vode, kvalitetna paprika i vruća vatra. To je sve što je potrebno za dobar romski fiš. Četvrti puta održana je Romska fišijada u Dardi, a kako je nažalost zbog nedostatka novca prošle godine izostala ove je godine rado dočekana. Pokroviteljstvo je preuzela Osječko-baranjska županija koja i na ovaj način skrbi o nacionalnim manjinama.
Natjecalo se danas 16 majstora kuhanja, a bila je to i odlična prilika za susret romskih obitelji. Naime, posljednjih godina broj Roma u Dardi se zbog iseljenja sve više smanjuje, stoga je svaki ovakav susret važan.
Predsjednik Romskog vijeća Općine Darda kazao je i kako će ovakvih aktivnosti biti puno više kada Vijeće i Udruga Roma Darde dobije svoj prostor. U izgradnji je naime novi domkoji je već pod krovom, a ovih dana kreće i ugradnja stolarije.

Tekst: STV

www.sib.hr

Website Apps