BARANJSKA UMJETNIČKA KOLONIJA U MAGISU

OSIJEK – Pandžić, Barat, Simon, Eđed, Živković, Baričević, Džanko, Sermek, Škerlj te Vesna Aladić i Valentina Grubačević sudionici su ovogodišnje Baranjske umjetničke kolonije, ali i autori čija su djela od ovog tjedna izložena u osječkoj Club-galeriji Magis.

O ovoj koloniji koja se od svog osnutka, 1975. godine, pa sve do domovinske agresije održavala svake godine, i nastavila čim je to bilo moguće, biranim je riječima za otvorenja izložbe kao uvodničar govorio Vinko Ivić. “Zašto ova kolonija? Zato što su Baranjci vezani uz zemlju, slikaju i pišu o nebu, kiši, vodi”, kazao je Ivić, pa kao stari školnik, kako se sam prozvao, pozvao umjetnike da intenziviraju svoj rad u školama kako bi učenici od njih učili.

Sudionike pozdravlja i Eva Balatinac, predsjednica Organizacijskog odbora ovogodišnjeg BUK-a, naglasivši kako u radu kolonije osim akademski obrazovanih sve više sudjeluju i slikari amateri. Stipan Šašlin, načelnik općine Draž, teritorijalnog domaćina umjetnicima, upozorio je na današnji trenutak – u Baranji se događa tihi egzodus.

– Ako se može vjerovati statističarima, u Baranji je svake godine tisuću stanovnika manje. Ali čini se da je poželjno mjesto za rad umjetnicima, pa im zato upućujem zahvalnost – istaknuo je načelnik Šašlin.

A u Magisu je tako svoje izložbeno mjesto našlo 21 likovno djelo, od kojih bismo posebo izdvojili ona koja potpisuju dvojica autora – Josip Škerlj i Mihael Miše Baričević, jer riječ je o gostima iz Dubrovnika. I oni su na svojim djelima, posebice ovaj potonji, vrlo realistično, svojim kistovima, povezali upravo Baranju i Dubrovnik.D.Kuštro

Glas Slavonije

Website Apps