MRTVI KAPITALI – ZGRADE JOŠ ČEKAJU KUPCE

Sedma dražba zgrade bit će održana 16. listopada

BELI MANASTIR – Nekoliko je objekata u jedinom baranjskom gradu koji se mogu svrstati u skupinu ”mrtvih kapitala”. Već godinama izloženi su zubu vremena, a zainteresiranih kupaca nema. Jedan od njih je zgrada nekada gotovo monopolističke baranjske trgovačke tvrtke – Dunav (u stečaju), smještene na čelu Trga slobode.

Zdanje izgrađeno početkom sedamdesetih godina u svoje je vrijeme predstavljalo moderan primjer arhitekture. Današnji su arhitekti poodavno promijenili stil, ali uz manje građevinske zahvate zgrada bi opet bila privlačna. Misli tako i stečajni upravitelj Dunava Perica Mitrović, koji je ”iz mrtvih” podigao već prežaljeno Dalmacijavino.

– Teško je nešto napraviti kada je tvrtka, prije proglašenja stečaja, već godinama u blokadi, kao što je to bio Dunav. Još teže kada je, na žalost, Beli Manastir u ovom trenutku kao na kraju svijeta – priča Mitrović, naglašavajući kako zainteresiranih investitora nije bilo ni na jednoj od šest održanih javnih dražbi. Za ”obične” ljude zvučat će nevjerojatno, ali početna cijena zgrade, u nešto više od godinu dana, snižena je za čak pet milijuna kuna. U kolovozu prošle godine, naime, bila je ”teška” 6,3 milijuna, dok je u ovom trenutku vrijedna 1,3 milijuna kuna.

– Ne znam hoće li zainteresiranih biti na sedmoj dražbi, 16. listopada, ali ako ne bude, nastavljamo snižavanje cijene – ističe, podsjećajući na prijedloge o prenamjeni. Mišljenja je kako bi se malim građevinskim zahvatima tamo mogli napraviti stanovi, ali mu se najrealnije čini u nju smjestiti državne urede i objediniti ih na jednom mjestu.

– Razumijem potencijalne investitore koji čekaju nižu cijenu, no ne razumijem državu koja je najveći vjerovnik. Zgradu bi mogla dobiti gotovo besplatno – objašnjava. Na upit imaju li nadležni u državi službena saznanja o cijeloj priči, odgovara kako je jedan od članova Vijeća vjerovnika općinski državni odvjetnik, što smatra dovoljnim.

Ivica GETTO
Glas Slavonije
Website Apps