Izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, predvođene županom dr. sc. Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, borave u Bruxellesu na tradicionalnim godišnjim Otvorenim danima – Open days 2012. godine gdje se predstavljaju europski gradovi i regije.

Cilj ovog okupljanja je pronalaženje rješenja za daljnji razvoj, provođenje kohezijske politike EU i upravljanje financijskim instrumentima zajednice europskih naroda, ali što je navažnije, ostvarivanje kontakata neophodnih za razvoj gospodarstva i unapređenje socijalnog i kulturnog života.

U sklopu dvodnevne posjete centru Europske unije župan Šišljagić i gradonačelnik Bubalo prvoga dana svojom su nazočnošću dali potporu otvaranju Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu, nakon čega ih je u radni posjet primio veleposlanik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Vladimir Drobnjak sa suradnicima.

Zagreb slijedi primjer Osijeka i Osijeka i Osječko-baranjske županije

Prilikom otvaranja zagrebačkog ureda u Bruxellesu sa čelništvom Grada i Županije susreli su se pored brojnih političkih dužnosnika, gospodarstvenika i nacionalnih predstavnika i istaknuta njemačka europarlamentarka u EU Doris Pack, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, bivši ministar obrane Davor Božinović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. U službenom obraćanju Doris Pack je naglasila važnost prisustva u Bruxellesu i pohvalila Zagrepčane što slijede primjer Osijeka i Osiječko-baranjske županije koji su u centru Europe od 2007. godine. Nakona toga se pridružila gradonačelniku i županu s kojima se zadržala u dužem razgovoru.

Vladimir Drobnjak: Osječko-baranjska županija primjer svima u Hrvatskoj

Na sastanku sa veleposlanikom Drobnjakom župan i gradonačelnik izvjestili su našeg glavnog veleposlanika o tijeku realiziranja sadašnjih i planovima ostvarivanja novih investicija u gospodarstvu, izgradnji komunalne infrastrukture, turizmu, ekologiji i energetici. Također je analiziran dosadašnji učinak hrvatskih subjekata, gradova i županija u privlačenju sredstava iz EU fondova gdje je veleposlanik Drobnjak istaknuo Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao najsvjetlije primjere u Hrvatskoj po pitanju pripreme i realizacije razvojnih projekata, njih 234 teških 105 milijuna eura. Dogovoren je nastavak uspješne suradnje Ureda u Bruxellesu Slavonije i Baranje i Misije RH pri Europskoj uniji pri čemu je veleposlanik Drobnjak izrazio punu potporu svim aktivnostima Grada i Županije u Bruxellesu.

Osijek želi biti europski Grad kulture 2020.

Prvi dan je također iskorišten i za sastanak sa hrvatskim veleposlnikom u Kraljevini BelgijiMariom Nobilom, dok je drugi dan na rasporedu potpisivanje Sporazuma o suradnji i korištenju Ureda Slavonije i Baranje sa Vukovarsko-srijemskom županijom koja također želi biti neposredni sudionik u Bruxellesu. Također je nastavljeno intenzivno lobiranje Grada Osijeka u kandidiranju za europski Grad kulture 2020. godine. Da bi postao jedna od kulturnih prijestolnica gradonačelnik Bubalo je prezentirao sve naše kulturne, turističke i društvene potencijale predstavnicima Europske komisije koji o tome odlučuju.

Tekst i foto: Priopćenje Ivan Karalić, ured Župana OBŽ

www.sib.hr

Website Apps