SLAVONIJA I BARANJA

O zdravlju trebamo voditi računa stalno, cijele godine, upozorava dr. Tibor Santo

Jedan svijet, jedan dom, jedno srce – naziv je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca, koji su mnogi građani došli podržati prošle subote na glavni osječki trg.

U četiri sata, koliko je trajala akcija za potporu u liječenju od kardiovaskularnih bolesti, sugrađani su dolazili provjeriti krvni tlak, šećer u krvi, pa i opseg struka, te su dobili razne informativne brošure o prevenciji i liječenju bolesti srca. Akcija je provedena u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Udruge kardiovaskularnih bolesnika u suradnji s Kliničkim odjelom za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike KBC-a Osijek te Medicinske škole.

– Ponekad osjetim da imam teškoća sa šećerom pa sam sad iskoristila priliku da se prekontroliram. Inače sve jedem, ne odričem se ničega, no pokažu li se neočekivane vrijednosti, odmah ću u ponedjeljak posjetiti svoga obiteljskoga liječnika. Preporučujem svima da vode računa o tome jer je zdravlje najvažnije – poručila je 64-godišnja sugrađanka Dragica Kalmar. Njezin primjer slijedile su brojne generacije, a koliko je važno kontrolirati krvni tlak, razinu šećera u krvi pa i provjeriti opseg struka kako bismo znali kontrolirati unos hrane u organizam i počeli fizičku aktivnost, upozorio je i dr. Tibor Santo, iz Zavoda za javno zdravstvo. Podatak da godišnje oko 2.200 osoba umre od bolesti srca i krvnih žila s područja naše županije dovoljan je alarm da poradimo na svome zdravlju. Crna statistika kaže kako od građana Osječko-baranjske županije koji godišnje preminu, njih 52 posto umre od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 17 posto prouzročeno moždanim udarom.

– Zabrinjavajući je podatak da je sve više ugroženo srce žena, što ruši mit o kardiovaskularnim bolestima kao o bolestima koje pogađaju samo muškarce. Čimbenici rizika kod žena stižu u menopauzi i važno je promijeniti nezdrave navike života, što podrazumijeva nepušenje, redovito kretanje i fizičke aktivnosti, manje stresa i sl. Ovo je još jedna prilika da se podsjetimo da kardiovaskularne bolesti nisu rijetkost, no još je važnije da to imamo na umu cijele godine – upozorio je dr. Tibor Santo.

Na Trgu Ante Starčevića istovremeno je održan i humanitarni skup Društva za zaštitu od dijabetesa uz niz preventivnih zdravstvenih aktivnosti za građane. Da potrebe ima, govori i podatak da oko 80.000 građana Slavonije i Baranje boluje od šećerne bolesti, a samo u gradu Osijeku evidentirano ih je oko 25.000 svih životnih dobi.

Marija MIHELIĆ
Glas Slavonije
Website Apps