Noć vještica – Halloween

31. listopada 2012.

Noć vještica ili Halloween (Hallowe’en) je noć uoči Svih svetih,31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallow’s Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom blagdanu Svih svetih. Pod utjecajem američke filmografije postaje sve više prihvaćen i u ostatku svijeta pa tako i kod nas. Zanimljivosti vezane uz Halloween:
• Noć vještica vuče korijene iz drevnog pretkršćanskog keltskog festivala mrtvih. Prema keltskom kalendaru, 1. studeni označavao je početak zime, početak nove godine, te početak i kraj životnog ciklusa.
• Kelti su vjerovali da na ovaj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet. Tu noć Kelti su palili vatre kako bi pomogli zalutalim dušama u pronalasku puta, te kako bi umirili duhove i vještice tu noć su iznosili darove u obliku hrane i pića. Nakon dolaska kršćanstva slavljenje keltske Nove godine i njihovi izvorni običaji su se nešto izmijenili, ali se zadržala tradicija proslave Noći vještica.
• Glavni simbol Noći vještica su bundeve, ali i sve ono što može uplašiti ljude, maske i simboli koji se kod nas tradicionalno koriste za maškare.
• Lampioni koji se rade od velikih narančastih bundeva spajaju simboliku vatre, hrane i maske.
Halloween događanja u Baranji:
Za naše najmlađe će se pobrinuti Gradska knjižnica Beli Manastir koja organizira ˝Noć vještica u Knjižnici˝. Ludi (s)provod na dječjem odjelu započinje danas u 17.00 sati sa igrom ˝Objesi knjižničara˝. A od 17.30 do 19.00 slijedi čitanje strašnih priča za djecu uz rezbarenje Halloweenskih bundeva. Djeca će se moći počastiti prigodnim Halloween krvavim pizzama.
Halloween unplugged rock party, vas očekuje u Suzi s početkom u 20.00 sati u Clubu mladeži. Za vas nastupaju rock bendovi GARDEN UNPLUGGED i GARAGE IN JULY.
Caffe bar Cheers, Kneževi Vinogradi organizira Halloween party pod maskama, početak u 21.00 sat. Očekuje vas dobra zabava uz domaće hitove i koktele po PROMOTIVNIM cijenama.
Caffe bar Lymar će nagraditi najbolju masku, a za dobru atmosferu će se pobrinuti DJ MAX (Revolt DJ*s). Piće večeri sangria.
Novootvoreni night club Square organizira Halloween party uz dobru house mjuzu za koju će se pobrinuti Urban Disidents (Zoki, Žile). U 01.00 sat poslije ponoći slijedi izvlačenje za najbolju masku, a nagrada je 1l vodke+6 burn-ova.
Club Faraon poziva sve vještice, čarobnjake i izrode svih vrsta na svoj Halloween party koji počinje u 21.00 sat. Na ulazu vas očekuje piće dobrodošlice, a u svojoj Halloweenskoj ponudi imaju i prigodne koktele i shooterse po promotivnim cijenama, te izbor najstrašnije maske.
Caffe-night bar Master vas poziva na svoj Halloween party uz povoljne cijene Jägermeister-a.
Za koji god se Halloween party odlučili mi vam želimo dobru zabavu, i nemojte zaboraviti staviti masku.

Website Apps