PechaKucha Night u Osijeku

4. listopada 2012.

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada.
Koncept PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine. Naziv PechaKucha potječe od japanske riječi “ペチャクチャ” koja u prijevodu znači “ćaskanje”. PKN se trenutno organizira u 540 gradova diljem svijeta, a ta je brojka u stalnom porastu.

O konceptu:
PechaKucha Night večeri su neprofitnog tipa, te funkcioniraju na način da se svaki puta okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja prezentacije kreativaca je ispričati što rade, što ih inspirira i kakvo su iskustvo stekli, te ga podijele s prisutnima. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje.
Uspješnost ovih prezentacija temelji se na strogim pravilima: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakom od njih, odnosno 20×20 točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego na red stiže sljedeći kreativac.
Navedena pravila tako prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno drže na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstave u istoj večeri.

PechaKucha Night se u Hrvatskoj i okolici održava od siječnja 2009. godine kada su inicijativu u Zagrebu povukli dizajneri, arhitekti i kreativci Bruketa&Žinić, Rasadnik, 3LHD, komakino i Lana Cavar. Do danas je održano jedanaest PechaKucha večeri u Zagrebu, sedam večeri u Rijeci te tri večeri u Splitu.

Sada PechaKucha stiže i u Osijek budući da je prepoznato kako Osijek, odnosno cijela istočna Hrvatska, imaju veliki broj mladih i talentiranih kreativaca te bi im baš trebao događaj ovakvog tipa. Osim toga, u zadnjih nekoliko godina najbolje stvari i jedna od najvećih promocija grada Osijeka bila je upravo iz umjetnosti i kulture.

Tako će ovaj petak, 5. listopada, Osijek konačno ugostiti PechaKuchu i time ponuditi novu dimenziju kulturnih događanja u Osijeku.

Mjesto radnje bit će Kino Urania, vrijeme radnje 20:20h.

A prezentatori su:

1. Lisnati odred- Zagreb (green dizajn, urbani dizajn)

2. Filip Bojović – Novi Sad (grafički dizajn)

3. Marko Pavlović – Zagreb (produkt dizajn)

4. Željko Riha – Zagreb/Osijek (farmeron, geek, comunity manager)

5. Matija Drozdek – Osijek (grafika, ilustracija)

6. Nikola Bojić – Split/Boston/Harvard (konceptualni dizajn, arhitektura)

7. Coworking Croatia – Zagreb (umrežavanje freelancera)

8. Damir Prizmić – Split/Zagreb (konceptualni dizajn)

9. Petra Cicvarić – Osijek/Zagreb (teatar, gluma)

10. Marko Dješka – Osijek/Zagreb (strip, ilustracija)

Broj mjesta je ograničen na kapacitet kina, stoga mjesto možete zauzeti dolaskom na vrijeme. Ulaz je besplatan.

Pogledajte više na njihovoj Facebook stranici.

http://pogledaj.to

Website Apps