BELJE-TOS – RADNICI OSTALI BEZ IČEGA

Isplatu terenskog rada i ostalih potraživanja očekuju do kraja mjeseca

KNEŽEVO – Početkom prošle godine “pod kapu” slavonskobrodske Projektgradnje potpao je beljski uslužni pogon Tvornica opreme i strojeva (TOS), koji od tada nosi naziv Belje-TOS. Predstavnici beljskih sindikalnih podružnica PPDIV-a i HUS-a s jedne, te Projektgradnje s druge strane, supotpisali su tada sporazum kojim su definirana prava radnika prelaskom kod novog poslodavca. Kako je istaknuto, Projektgradnja se obvezala na preuzimanje ugovora o radu bivših beljaca u neizmijenjenom obliku, zadržavajući stečena prava (otpremnine, jubilarne nagrade te sva ostala materijalna i druga prava). Nadalje, novi poslodavac obvezao se i na zadržavanje postojeće razine zaposlenosti u idućih pet godina, nakon čega će međusobni odnosi biti uređeni kolektivnim ugovorom koji će biti u skladu s pravima koja imaju radnici Belja. TOS-ovci su se prije i poslije potpisivanja ugovora bavili montažom i održavanjem opreme za svinjogojske i govedarske farme, a na raznim su gradilištima godinama tijesno surađivali upravo s Brođanima.

Sve je bilo u redu do ljeta ove godine, kada je stotinjak radnika ostalo uskraćeno za srpanjsku i kolovosku plaću. Doduše, plaća za srpanj im je isplaćena, ali u neto-iznosu – bez doprinosa, dok je ona kolovoska potpuno izostala. Plaća za rujan, pak, još nije došla “na naplatu”. Stoga su jučer za stol sjeli predstavnici PPDIV-a i čelni ljudi Belja-TOS, na takozvanom postupku mirenja.

– Ako do 22. listopada u 10 sati ne bude isplaćena plaća za kolovoz, sindikalna podružnica PPDIV-a ući će u štrajk, a na Poreznoj upravi je razrješavanje neisplata srpanjskih doprinosa – objašnjava Armando Bičak, glavni beljski sindikalni povjerenik i dopredsjednik PPDIV-a za poljoprivredu, nastavljajući kako je poslodavcu postavljen još jedan uvjet, a odnosi se na isplatu svih ostalih radničkih potraživanja (naknade za terenski rad, primjerice), koje moraju biti isplaćene do kraja mjeseca. Bičak izražava nadu da do štrajka neće dolaziti, ali poručuje kako će “pametniji” biti u ponedjeljak, za kada je zakazan skup radnika Belja-TOS.

Ivica GETTO
Tvrtke u blokadi

Direktor Belja-TOS, Stjepan Kalčić, ističe da plaće nisu isplaćene zbog blokade tvrtki (Belja-TOS i njegova osnivača, Projektgradnje), koja je, između ostalog, uslijedila i zbog nenaplaćenih potraživanja. “Po prirodi sam optimist pa očekujem da će novca za plaće biti”, kaže Kalčić.

Glas Slavonije

Website Apps