OKRUGLI STOL ROMSKIH UDRUGA IZ REGIJE

BELI MANASTIR – U povodu završetka EU projekta Zajedno protiv diskrimacije Roma u belomanastirskoj gradskoj upravi održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali partneri u projektu – romske udruge iz Mađarske (nositelji projekta), Srbije, BiH i Hrvatske. Svaka od njih imala je svoj zadatak pa su u Mađarskoj i Srbiji istraživali diskriminaciju Roma pri zapošljavanju, a partneri iz Hrvatske i BiH bavili su se dobrim praksama u sustavu obrazovanja.

– Nakon 18 mjeseci rada mogu zaključiti da je situacija s obrazovanjem Roma u našoj županiji dobra, što se ne može reći za sjeverozapadni dio Hrvatske, posebice ne za Međimurje – ističe Duško Kostić, predsjednik belomanastirske Udruge romskog prijateljstva Luna.

U projektu su surađivali s drugim romskim udrugama, a u sve su uključili roditelje i djecu, kako bi ih upozorili na važnost osnovnoškolskog obrazovanja. Projekt su podržali i gradski čelnici, a gradonačelnik Ivan Doboš istaknuo je da se trude pripadnike romske manjine uključiti u sve aktivnosti na području grada, podsjetivši pri tome i na manifestaciju Različitost je bogatstvo. Važno je istaknuti da je Hrvatska u rujnu od Makedonije preuzela predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015., što je politička obveza europskih vlada usmjerena poboljšanju socijalno-ekonomskog statusa i društvenog uključivanja Roma.I.Getto

Glas Slavonije

Website Apps