Zagrebački gitarski trio-koncert

16. listopada 2012.

Centar za kulturu Grada Belog Manastira uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske te Osnovnom glazbenom školom, organizira koncert Zagrebačkog gitarskog trija.

Zagrebački gitarski trio osnovan je 1984. godine. Od tada je nastupao u skoro svim hrvatskim gradovima te u velikom broju europskih zemalja, između ostalog u Parizu, Dublinu, Kopenhagenu, Lisabonu, Ljubljani, Istanbulu, Tel-Avivu, Berlinu, Rimu, Prištini i Londonu. Snimio je nekoliko LP i CD ploča i ostvario mnogo snimaka za Hrvatski radio i televiziju. Opsežan repertoar Trija obuhvaća raspon od renesansne do suvremene glazbe, a sastoji se od izvornih skladbi za tri gitare iz 19. stoljeća, transkripcija koje piše Darko Petrinjak te novih, Triju posvećenih djela. Za Trio su skladbe pisali hrvatski skladatelji Papandopulo, Klobučar, Ruždjak, Parać, Radica i mnogi drugi, te Duarte i Blake Watkins iz  Velike Britanije, Koškin iz Rusije i Montes iz Venezuele. Zanimljivost ansambla je i u tome što ponekad koristi i kontrabas (svira ga D. Petrinjak). Trio je od osnutka do danas održao više stotina koncerata, a članovi Trija njeguju i solističke karijere, te rado sudjeluju i u drugim komornim skupinama. Bave se i pedagogijom – Darko Petrinjak i István Römer profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Goran Listeš na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Zagrebački gitarski trio dobitnik je “Vjesnikove” nagrade Josip Slavenski za 1996. godinu te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ i nagrade „Vladimir Nazor“ za 2004. godinu.

Koncert će se održati 17. listopada 2012. godine /srijeda/, s početkom u 19.00 sati, u Dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole u Belom Manastiru. Ulaz je slobodan.

www.radio-baranja.hr
Previous Post
«
Website Apps