Dana 24. rujna 2012. godine u zagrebačkom Muzeju Mimara Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije organiziralo je konferenciju povodom završetka projekta tehničke pomoći IPA IIIc Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu. Konferenciji je prethodio Sajam grant projekata u atriju Muzeja gdje su zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Silva Wendling i project manager Tomislav Petric prezentirali županijski projekt Wine Tour. Sajmu i konferenciji su nazočili i šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

 

Od svih predstavljenih projekta, njih 24 iz 10 Županija,  koji su sufinancirani iz ovog programa upravo je Wine Tour  vrijednosti 1.248.519,29 eura najvredniji projekt u Hrvatskoj od čega je Osječko-baranjska županija dobila 940 tisuća eura bespovratnih sredstava iz Europske unije.
Sve je počelo početkom 2010. godine kada je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske objavilo Javni poziv za dostavu projektnih ideja koje će uz tehničku pomoć konzultanata ministarstva biti potpuno pripremljene u projektne prijedloge prihvatljive za financiranje u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. Nakon odabira projekta Osječko-baranjske županije Wine Tour krenulo se u realizaciju gdje je Županija bila glavni nositelj a gradovi i općine (Osijek, Beli Manastir, Draž, Drenje, Erdut, Feričanci, Kneževi Vinogradi i Popovac) na čijem području se projekt provodi partneri koji zajednički sa Županijom snose financiranje u iznosu od 25% sredstava od ukupne investicije.
Zahvaljujući ovom projektu uredit će se 18,5 km (Drenje – 3,1 km, Erdut 3,4 km, Kneževi Vinogradi 1,9 km, Feričanci 2,6 km, Draž 2,7 km, Popovac 2,9 km i Beli Manastir 1,9 km) vinskih cesta,  4 mini muzeja (Dalj, Zmajevac, Drenje i Feričanci) i jedan regionalni u Osijeku, a pored navedenog proizvođačima vina bit će omogućena kvalitetna promocija njihovih proizvoda kako bi dobili priliku na zahtjevnom vinskom tržištu. Projekt ulazi u svoju završnu fazu, te se očekuje da će već sljedećeg proljeća gosti i brojni turisti moći uživati u ovim sadržajima. Sve ovo je na štandu Osječko-baranjske županije prezentirano šefu delegaciju EU u Republici Hrvatskoj Paulu Vandorenu i resornom ministru Branku Grčiću, a ujedno im je najavljen i nastavak uređenja poslovne infrastrukture u cilju jačanja turističke ponude kroz novi projekt koji je u fazi izrade pod nazivom Turski put. Ovim projektom planira se izgraditi 22 km duga cesta u Baranji od Batine do Belog Manastira i osigurati nabavka dva turistička autobusa.    

 

Nakon Sajma grant projekta održana je konferencija koju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na kojoj je javnost upoznata  s provedbom projekata tehničke pomoći, kao i aktivnostima koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi u okviru priprema za korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda.

www.obz.hr

Website Apps