APSURD – PRIJEVOZ IM BIO JEFTINIJI DOK GA DRŽAVA NIJE SUBVENCIONIRALA

U školi ne mogu izdati potvrdu za “dupli” prijevoz

BELI MANASTIR – Početkom studenoga pojavili su se novi problemi s kupnjom butre za učenike iz Belog Manastira i Darde koji se školuju u Osijeku, a za dolazak do grada koriste željeznicu. Njihovi su roditelji ogorčeni budući da su doživjeli još jedan udarac po džepu – prijevoz GPP-ovim prometalima ne subvencionira im nitko, što im kućni budžet stanjuje za dvjetotinjak kuna mjesečno.

– Zvala sam školu, GPP, Županiju, Općinu i ne znam više komu se obratiti. Zbog čega su naša djeca diskriminirana – nezadovoljna je jedna Darđanka, majka učenice 3. razreda Medicinske škole, čija kći od 1. studenoga za butru mora izdvajati puni iznos.

– Zar su naša djeca kažnjena jer ne žive u Osijeku? Na sva zvona se piše i priča o tome da školovanje treba biti besplatno, da nam nedostaju kadar i visokoobrazovani, a kada treba doći do realizacije, svi okreću glavu. Kako da sa 2.000 kuna školujem kćerku? – pita ona.

Poziva o toj temi bilo je još. Kontaktirala nas je i učenica koja do Osijeka svakodnevno putuje vlakom iz Belog Manastira.

– Ne mogu vjerovati da nam se to događa. Kada su mi u školi rekli da ne mogu dobiti potvrdu za “dupli” prijevoz, jednu za HŽ a drugu za GPP, smišljala sam način kako da to kažem roditeljima jer nam, kao i većini, ne cvjetaju ruže – priča naša sugovornica, čiji roditelji potvrđuju sve što je rekla. Da stvar bude zanimljivija, uspoređuju prošlu s ovom godinom.

– Ove godine, kada država subvencionira učenički prijevoz sa 75 posto, mjesečni prijevozni troškovi veći su nam nego prošle godine, kada država to nije činila – izračunao je njezin otac, te dodao kako se samo u nas može dogoditi da subvencionirana mjesečna karta od Belog Manastira do Osijeka (65 kuna) bude tri puta jeftinija nego prijevoz po Osijeku. Nezadovoljni roditelji svakodnevno nazivaju i djelatnike Županije.

– Prema uputama koje smo dobili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, takvi učenici nemaju pravo na subvenciju, jer su je već ostvarili pri prijevozu željeznicom. Ministarstvu smo poslali i upit vezan uz tu problematiku, a na odgovor još čekamo – kažu u nadležnom županijskom odjelu.

Ivica GETTO
Kombinirana mjesečna karta

Takav problem ne postoji s učenicima koji do Osijeka putuju Panturistovim autobusima. Kako stoji na web stranicama GPP-a, Panturist kao kooperant GPP-a obavlja prijevoz putnika na linijama GPP-a na područjima općina Bizovac, Petrijevci, Bilje, Darda, Antunovac i Ernestinovo, a putnici s područja navedenih općina kupuju kombiniranu mjesečnu kartu, koja se sastoji od dvije mjesečne čip karte (međumjesne mjesečne karte Panturista i mjesečne karte za gradski prijevoz GPP-a).

GPP: Sve smo pokušali

Igor Medić, direktor GPP-a, potvrđuje informaciju koju smo dobili iz resornog županijskog odjela. ”Ministarstvu smo poslali čitav niz dopisa, upita i sugestija, ali očito je da ne žele snositi troškove”, kaže, ističući kako GPP-u nisu refundirani ni raniji troškovi. Roditeljima učenika preporuča obraćanje čelnicima lokalne samouprave ili Ministarstvu. ”Zašto bi Grad Osijek financirao prijevoz učenicima koji ne žive u Osijeku?” pita se na kraju.

Glas Slavonije

Website Apps