USPJEH NA FESTIVALU

KNEŽEVI VINOGRADI – Vrhunski cabernet sauvignon – merlot Vina Belje iz berbe 2009. osvojio je zlatnu medalju na svjetskom ocjenjivanju merlota i cabernet sauvignona u talijanskom Bergamu. Vinski festival “Emozioni dal Mondo – Merlot e Cabernet Insieme” okuplja svake godine više od 200 proizvođača vina iz različitih zemalja, koji imaju priliku predstaviti svoje vino međunarodnom žiriju koji čini 74 suca.

Specifičnost ovog festivala je, kaže Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje, ocjenjivanje vina u kojima se vrednuju isključivo vina sorti merlot i cabernet te njihove kupaže.

– Stručni žiri se sastoji od proizvođača, novinara i profesionalaca koji dolaze sa svih strana svijeta, točnije iz 30 zemalja, a posebnost u ocjenjivanju su i subjektivni dojmovi, koje spomenuto vino izaziva kod konzumenta – objašnjava, naglašavajući kako je, nakon delikatnog i dugotrajnog procesa ocjenjivanja, cabernet sauvignon – merlot Vina Belje dobio visoke ocjene i zlatnu medalju, plasiravši se tako među najuspješnija hrvatska vina na navedenom ocjenjivanju.

– Ovo vino je spoj najboljih karakteristika obje sorte. Krasi ga rubinski crvena boja i voćni miris crnog bobičastog voća. Vino je harmonično i meko, gotovo nezamjetnih, ali istodobno zrelih tanina, uz blagi osjet na drvo. Odlično će pristajati uz crvena mesa, divljač te zreli i snažni sir – objašnjava Knežević.

Zlato iz Bergama potvrda je dosadašnjih napora beljskih vinara i enologa koji ni do sada nisu prolazili nezapaženo. Tako su za Merlot iz 2008. godine osvojili zlato na londonskom Wine Awards, koji brojem uzoraka i interesom poznavatelja vina potvrđuje poziciju najvećeg svjetskog vinskog natjecanja. Dobili su i dvije brončane medalje za Graševinu Goldberg 2008. i Vrhunski Cabarnet Sauvignon 2007., te preporuku za Vrhunski Goldberg Chardonnay 2007. Baranja je tako prva u Hvatskoj donijela značajnu medalju za crna vina.I.Getto

Zlato iz Bergama potvrda je dosadašnjih napora beljskih vinara i enologa koji ni do sada nisu prolazili nezapaženo.

74 suca sudjelovalo je u ocjenjivanju vina

Glas Slavonije

Website Apps