ZBOG ADMINISTRACIJE 20 KILOMETARA U BELI MANASTIR

U HZZ-u će raspravljati o mogućnosti evidencije nezaposlenih Biljana u Osijeku

Rješavanje poslova u policiji, Zavodu za zapošljavanje, Zavodu za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje i svu drugu administraciju stanovnici Bilja rješavaju u 20-ak kilometara udaljenom Belom Manastiru.

Iako im je Osijek udaljen samo sedam kilometara, davno donesenom odlukom Hrvatskoga sabora prisiljeni su bez ikakve naknade putnih troškova plaćati gorivo za automobil ili izdvajati znatan iznos novca za putnu kartu. Jasno je to i Ružici Bilkić, načelnici Općine Bilje, koja kaže da se o tom problemu razgovara još od Domovinskoga rata, a svaka promjena značila bi promjenu temeljnoga načela za što državni vrh, kaže, nikada nije pokazao sluha.

– Tada se razmišljalo o nacionalnim interesima i kad bi Bilje bilo izuzeto iz Baranje, ondje bi ostalo pretežno stanovništvo mađarske i srpske nacionalnosti. Postoji vjerojatno mogućnost da jednoga dana taj preustroj bude kvalitetnije i bolje riješen kako Biljani ne bi izdvajali dodatan novac koji im nitko neće nadoknaditi – kaže Bilkić, dodajući da nisu rijetke situacije organiziranog prijevoza u Beli Manastir upravo zbog uštede novca.

Za njihove probleme, čini se, sluha ipak ima u osječkom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pročelnik Anto Barukčić rekao je kako će se o tom problemu razgovarati na višim razinama, a od Ivana Ravlića iz HZZ-a također doznajemo da nije isključena mogućnost da stanovnici Bilja mjesečnu evidenciju, traženje posla ili izradu profesionalnog plana rješavaju upravo u Osijeku.

– Mi jesmo umreženi, ali zbog ustrojstva lokalnih samouprava pojedina mjesta kao što je Bilje pripadaju pojedinim gradovima. Svaka nezaposlena osoba ima matičnog savjetnika, a svoja prava i obveze moraju rješavati prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. No problem je očit i može se izložiti na višim razinama. Do novog rješenja evidentirani u Zavodu s područja Bilja koji ne primaju novčanu naknadu moraju se i dalje javljati Područnom uredu Beli Manastir – pojasnio je Ravlić.

Marija MIHELIĆ
Pješice samo do liječnika

Zbog odlaska odabranom liječniku stanovnici Bilja ipak ne moraju u Beli Manastir i to zahvaljujući biljskom Domu zdravlja. Ondje im je na raspolaganju liječnik opće medicine, stomatolog, pedijatar i patronažna služba zbog čega se Biljani u velikoj većini opredjeljuju za liječnika u svome mjestu stanovanja iako mogu odabrati bilo kojeg u drugim mjestima.

Glas Slavonije

Website Apps