Šezdeset posto osječkih obitelji zahvaćeno je problemom alkoholizma

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Nada Blagojević Damašek, specijalist psihijatar, subspecijalistica za alkoholizam i bolesti ovisnosti, iznijela je vrlo zabrinjavajuće podatke – na osječkom je području čak 10.000 alkoholičara!

“Alkoholizam je veliki problem u našoj sredini. U Hrvatskoj ima oko 300.000 ovisnika o alkoholu, a u Osijeku je prema nekim pokazateljima oko 10.000 alkoholičara. Do 60 posto osječkih obitelji zahvaćeno je problemom alkoholizma”, kaže psihijatrica i dodaje da mladi u Hrvatskoj konzumiraju alkohol u velikim količinama. Istraživanja pokazuju da djeca svoja prva iskustva s alkoholom najčešće stječu u dobi između 10. i 12. godine. U dobi između 13. i 14. godine, javljaju se češća pijenja ili opijanja.

Klubovi liječenih alkoholičara Grada Osijeka stoga organiziraju razne aktivnosti da bi se kod što većeg broja građana osvijestio gorući problem alkoholizma. Namjera je pomoći onima koji su već osjetili pakao alkoholizma i prevenirati da se isto dogodi mladima.

Psihijatrica upozorava da je liječenje ovisnosti o alkoholu dugotrajan i složen proces koji se tek jednim svojim početnim dijelom usko veže za zdravstvenu, odnosno psihijatrijsku djelatnost. “Dugogodišnji proces rehabilitacije i resocijalizacije, tijekom kojeg je potrebno promijeniti ponašanje i usvojiti nov način života bez alkohola, za čitavu obitelj je dug postupak. On se provodi u klubovima liječenih alkoholičara, odnosno u udrugama građana uz druženje i pomaganje. Četiri osječka kluba liječenih alkoholičara trenutno okupljaju sedamdesetak članova.

U rad klubova kao stručni djelatnici uključeni su volonterskim radom djelatnici Kliničkog odjela socijalne psihijatrije KBC-a Osijek – specijalisti psihijatri i više medicinske sestre. Radu klubova pridonose i liječnici specijalizanti iz psihijatrije. Sve zainteresirane građane, posebice one koji imaju problema s pijenjem alkohola i alkoholizmom, kao i članove njihovih obitelji te prijatelje, u klubovima liječenih alkoholičara na Danima otvorenih vrata dočekat će članovi i stručni djelatnici. Upoznat će ih s radom kao i s načinom na koji im klubovi mogu pomoći u liječenju i oporavku od alkoholizma.

Sandra LACIĆ
U Osijeku postoje četiri kluba

Prije Domovinskog rata Osijek je imao 15-ak klubova liječenih alkoholičara. “Rat i problematika vezana uz ratna stradanja doveli su do prestanka djelovanja klubova tako da ni jedan nije ostao poslije rata. Sredinom 2007. godine osnovan je Klub liječenih alkoholičara Osijek, krajem iste godine i Klub Tvrđa. U jesen 2011. godine osnovan je Klub liječenih alkoholičara Retfala, a najmlađi je Donji grad, koji je počeo raditi u veljači ove godine”, kaže psihijatrica Nada Blagojević Damašek.

tribine, predavanja…

Dani otvorenih vrata klubova liječenih alkoholičara u Osijeku počeli su jučer u klubu Donji grad, sa sjedištem na Trbu bana Jelačića 25. Dana 27. studenoga, u 17 sati, svoja vrata otvara Klub liječenih alkoholičara Tvrđa, sa sjedištem na Vijencu Ivana Meštrovića, a posljednji u nizu, 5. prosinca u 17 sati, Klub liječenih alkoholičara Retfala. Takozvani trijezni tramvaj krenut će 3. prosinca, u 16 sati, sa stajališta kod četverolista. U tramvaju će članovi klubova liječenih alkoholičara koji će u suradnji s policijom te predstavnicima Crvenog križa i Obiteljskog centra dijeliti građanima prigodne letke i brošure. Društvo za psihološku pomoć Sunce ciklusom predavanja za mlade, u sklopu projekta “Ne, ti NE!”, koje financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Predavanja će se održati u prostorijama Crvenog križa (Šetalište Petra Preradovića 6) u tri termina – 21. studenoga u 20 sati je predavanje “Depresivnost kod mladih”, 28. studenoga u 20 sati je predavanje “Ako pijem, jesam li ja alkoholičar?” te “Optimizam i zadovoljstvo životom” 5. prosinca u 20 sati.

Glas Slavonije

Website Apps