Gripa je ozbiljna zarazna bolest s mogućim teškim komplikacijama, te je pravodobno cijepljenje najučinkovitija mjera prevencije za osobe koje su pod povećanim rizikom od mogućih komplikacija u slučaju obolijevanja od gripe.

Stoga je cjepivo prvenstveno namjenjeno  svima koji su oslabljenog imuniteta, odnosno boluju od kroničnih bolesti ili su stariji od 65 godina, upravo za njih, kao i za za djecu od 6 mjeseci do 18 godina koja su na dugotrajnoj terapiji lijekovima, za štićenike i djelatnike domova za starije osobe i institucije za njegu kroničnih bolesnika, te  trudnice i osobe s patološkom pretilošću, kao i  zaposlene u zdravstvu cjepivo je besplatno.

Cijene doze cijepiva iznosi 50 kuna.

Preporuka zavoda za javno zdravstvo je i da se pacijetni cijepe kod svojih obiteljskih liječnika, jer oni najbolje poznaju svoje pacijente i znaju od kakvih bolesti oboljevaju.

Ove godine za područje Županije stiglo je  oko 33 tisuće  doza cjepiva, što će vjeruju u Zavodu biti dovoljno jer se prijašnjih godina u prosjeku cijepilo oko 32 tisuće doza cjepiva.

www.sib.hr

Website Apps