BELI MANASTIR – Biljana Smolčić, dvadesetdvogodišnja studendica kulturologije na osječkom Filozofskom fakultetu, operirana je u srijedu ujutro na sveučilišnoj klinici u njemačkom gradu Erlangenu. Operaciju galopirajućeg tumora na hipofizi obavio je direktor klinike, prof. dr. Michael Buchfelder.

– Pričao sam s njezinom majkom. Kaže da je s Biljanom sve u redu i da se probudila iz kome – kaže Biljanin dečko Nenad Milić, ističući kako se liječnici nadaju uspješnom oporavku. Tumor na hipofizi, nastavlja, izvukli su kroz nosnu šupljinu. No mali dio tumora ostao je u unutrašnjosti, ali će on biti odstranjen zračenjem u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zagrebu.

– Pao mi je kamen sa srca. Normalno, treba čekati još nekoliko dana da liječnici u Njemačkoj obave još daljnje pretrage. Njezina majka, koja je stalno s njom, optimistički je raspoložena, pa nema razloga da optimist ne budem i ja – kaže Nenad.

Nije siguran kada će se Biljana i majka vratiti kući, ali ne skriva da jedva čeka ponovni susret s djevojkom. Biljana je, nakon što se probudila iz kome, najboljoj prijateljici, Neveni Živić, poslala kratak SMS u kojem je napisala: volim te puno.

– Jako sam sretna. Odmah su mi krenule suze radosnice – priča Nevena, djevojka koja je među prvima javno prozborila o Biljaninoj bolesti i pokrenula čitavu lavinu humanitarnih događanja (koncerti, sportski susreti…). Rezultat svega je 30.000 prikupljenih eura, kojih ne bi bilo da brojni Baranjci, Slavonci i ostali nisu pokazali veliko srce. Premda je cijela priča o Biljani Smolčić više-manje poznata, podsjetimo kako je njezina kalvarija počela prije dvije i pol godine, kada joj je dijagnosticiran tumor na hipofizi, koji je prouzročio brojne bolne posljedice.

Prošla je čitav niz tretmana, a krajem prošle godine činilo se da je veći dio problema riješen. Podvrgnula se rizičnoj operaciji u Zagrebu, koja je dobro prošla, ali se poslije pokazalo kako je tumor nastavio rasti.

Ivica GETTO
Glas Slavonije
Website Apps