NOVE TROŠARINE I POSEBNI POREZI

Dio izmjena provodi se kako bi se hrvatske građane motiviralo na odustanak od kupnji u inozemstvu

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju značit će pojeftinjenje manjih automobila i onih koji su manje štetni za okoliš, jeftiniju kavu i sokove te luksuzne proizvode poput nakita, satova i krzna, ali skuplje duhanske proizvode i veće automobile, odnosno one koji više zagađuju okoliš.

Promjene su to u sustavu trošarina i posebnih poreza koje su jučer najavili iz Ministarstva financija, a ministar Slavko Linić objasnio je kako dio izmjena Hrvatska mora provesti zbog ulaska u Europsku uniju, a dio zato što mora voditi računa o svojim interesima i pokušati zadržati kupce u Hrvatskoj kako ne bi nakon ulaska u Uniju kupovali u inozemstvu. Trošarine na duhanske proizvode u Hrvatskoj niže su od minimuma koji određuje Europska unija i u tri faze do 2014. godine cigarete će na domaćem tržištu morati poskupjeti kako bi se dosegnuo bar minimum propisanih trošarina. U Ministarstvu financija jučer nisu željeli govoriti o tome koliko će koštati cigarete koje se danas prodaju po 16 ili 20 kuna, ali prema nekim procjenama cigarete od 16 kuna u 2014. godini trebale bi koštati i do tri kune više.

Vlada mora, prema EU direktivama, uvesti i trošarinu na prirodni plin, ugljen, električnu energiju i koks i to bar u minimalnom iznosu, no plan je da plaćanja te trošarine budu oslobođena, uz one koji ih koriste kao energente u industriji, i kućanstva. Tako uvođenje trošarina na spomenute energente ne bi trebalo utjecati na cijenu koju plaćaju građani. Trošarine se neće obračunavati ni na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit će oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi.

Kako Europska unija ne poznaje porez na luksuz od 30 posto, građane nakon otvaranja granica ništa neće spriječiti da nakit, krzno ili satove kupuju primjerice u Sloveniji, na što više neće plaćati carinu, Vlada predlaže da se od 1. srpnja i u Hrvatskoj ukine taj porez.

Uz to građani Hrvatske trebali bi ubuduće imati manje motiva za kupnju kave i bezalkoholnih pića u susjednim zemljama jer će Ministarstvo financija predložiti i smanjenje trošarina na te proizvode. To bi donekle, kao i ukidanje poreza na luksuz, trebalo, unatoč većem PDV-u u Hrvatskoj, zadržati domaće kupce i donijeti koliko-toliko zarade domaćem gospodarstvu, a time i državi porezne prihode. Od dana ulaska Hrvatske u EU na snagu bi trebao stupiti i porez na motorna vozila, a najvažnija novost je to da će trošarina koja će se plaćati na automobile ovisiti i o emisiji ugljikova dioksida kao kriterija za oporezivanje. Dio trošarine i dalje će biti vrijednost automobila. Uz to za stare automobile neće se plaćati 50 posto veća trošarina.

U Ministarstvu očekuju da će novi porez smanjiti uvoz starijih rabljenih vozila veće “kubikaže”, a pogodovati kupnji manjih, novih i “čišćih” vozila. Prema prvim izračunima trgovaca automobilima, oni od tisuću “kubika” pojeftinili bi za oko 200 eura, dok bi svi iznad 1.600 “kubika” poskupjeli.

Ministar financija očekuje da će promjene o kojima očekuje široku javnu raspravu donijeti nešto veće prihode od trošarina u državni proračun, ali ne tolike da bi značajno utjecale na proračun.

Jagoda MARIĆ
POREZ NA IMOVINU DVA POSTO

Porez na imovinu koji se uvodi od 1. travnja sljedeće godine plaćat će se prema stopi od dva posto, potvrdili su naši izvori iz Vlade. Ta će se stopa obračunavati na vrijednost nekretnine, ali će država taj iznos naplaćivati samo za objekte koji nisu u funkciji, primjerice kuće i stanove u kojima nitko ne živi. To znači da bi porez na imovinu za stan čiju vrijednost porezna uprava procijeni na sto tisuća eura, a u kojem vlasnici ne žive niti ga iznajmljuju godišnje bio oko dvije tisuće eura. Ako vlasnici žive u tom stanu, dobit će 90 posto popusta, odnosno plaćat će tek deset posto spomenutog iznosa. Ako pak stan u kojem ne žive, vlasnici odluče iznajmiti na osnovnu stopu dobit će popust od 80 posto, odnosno plaćat će porez po stopi od 0,4 posto. Vrijednost nekretnine određivat će se na osnovi zone u kojoj se ona nalazi te na osnovi starosti.

200 eura mogli bi pojeftiniti automobili od tisuću “kubika”

3 kune mogle bi poskupjeti cigarete koje sada koštaju 16 kuna

Slavko Linić, ministar financija:

Bogati građani koji imaju nekoliko stanova ili poslovne prostore moraju više pridonositi za javne potrebe

Glas Slavonije

Website Apps