Prijeti krah proračuna

1. studenoga 2012.

NE ZNA SE KOLIKO ĆE ZOIS STAJATI BELOMANASTIRCE

BELI MANASTIR – U slučaju najcrnjeg scenarija, jedini baranjski grad teško bi se izvukao iz dugova. Koliko će Belomanastirce stajati spor sa Strabagom i Saubermacherom, pokazat će vrijeme, a već do sada se u proračun poprilično duboko poseglo.

– Kada bi odluka arbitražnog suda dobila potvrdu međunarodnog suda, gradovi osnivači ZOIS-a platili bi tužiteljima 80 milijuna kuna. Udjel Belog Manastira je sedam posto, pa sukladno tome i iznos koji bi u slučaju izgubljenog spora trebali platiti – rekao je gradonačelnik Ivan Doboš, nakon što je odvjetnik Damir Zagoršćak gradske vijećnike upoznao s tijekom sudskog postupka koji se vodi na nekoliko strana. Premda mu se kraj još uvijek ne nazire, porezni obveznici iz Belog Manastira već su potrošili milijun kuna za razne takse, podneske i odvjetničke troškove. Usporedivši sudske troškove, Zagoršćak je naglasio kako su oni u inozemstvu mnogostruko veći nego u Hrvatskoj. Otuda i do sada utrošen milijunski iznos, kojem valja dodati i iznose iz proračuna Osijeka, Vinkovaca, Vukovara i Županje.

– Koncesijskim ugovorom dogovoreno je kako će u slučaju spora nadležna biti Međunarodna gospodarska komora u Parizu, pa je stoga osnivač stvorio pravnu pretpostavku za pokretanje postupka u inozemstvu – objasnio je Zagoršćak, navodeći nekoliko razloga zbog kojih misli da bi tužitelji proces trebali izgubiti. Nije samo tužba Strabaga i Saubermachera “mač” nad glavom Belog Manastira. Odlukom suda zabilježba je stavljena na gradskou nekretninu koja je služila kao “jamac” tvrtki Eurobuba za podizanje kredita.

– Tko je zato kriv i zašto je odobreno takvo zaduženje – pitao je vijećnik Kristijan Melmajer (SDP), na što mu je odgovoreno da je najveći krivac vlasnik Eurobube koji banci nije otplaćivao kredit. Cijeli je spor 1,5 milijuna kuna, a banka se zabilježila na vlasnikovim nekretninama u Čepinu te gradskoj površini na kojoj je trebao biti podignut tvrtkin pogon.

Opravdanu ljutnju vijećnika Šandora Juhasa opet je izazvala činjenica što od ranije najavljivanih projekata (stadion, vrtić) nije realizirano ništa nego je novac utrošen na gradnju trga.

– Kada birači budu pitali što ste napravili, reći ćemo im da je HDZ prije četiri godine iskopao rupu koju nismo uspjeli zatrpati – slikovit je bio Juhas, koji se zapitao je li konačno pronađen ugovor kojim je država jamčila financiranje rekonstrukcije trga.

Ivica GETTO
UGOVOR NE MOŽE NAĆI NI POLICIJA

Što se ugovora tiče, istaknuo je Doboš, nije ga uspjela pronaći ni krim-policija. ”Prije dvije godine Državnom odvjetništvu podnio sam četiri prijave, među kojima i onu vezanu uz ugovor potpisan s tadašnjim Ministarstvom regionalnog razvoja. Nakon dvogodišnjeg čekanja, ovih ću dana odvjetništvu poslati dopis i požurnicu” istaknuo je Doboš.

Glas Slavonije

Website Apps