AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE IZAZVALA NEZADOVOLJSTVO

OSIJEK – Dvadesetak natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na 50 godina, koje je na web stranicama objavilo Ministarstvo poljoprivrede, kod seljaka je izazvalo lavinu nezadovoljstva. Neplanirano se o tome govorilo i na konferenciji za novinare nezadovoljnih mljekara, uz čuđenje zbog natječaja, jer je ministar Jakovina početkom godine stopirao sve aktivnosti oko državne zemlje.

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kaže da je nejasno prema kojem je zakonu Ministarstvo postupilo kada je stari stavljen izvan snage, a novi nije donesen. “Budući da je prioritet kod natjecanja gospodarski program ispada da je natječaj prema novom zakonu, ali on nije donesen”, ističe Zdravčević.

Vesna Gantner, pomoćnica ministra, kaže da su ti natječaji raspisani prema starom, još važećem zakonu, a kako je to dugogodišnji zakup, može ih raspisati samo ministarstvo. “Odluku o raspisivanju donijela je Agencija za poljoprivredno zemljište koja je napokon profunkcionirala, a cilj je što prije staviti u funkciju državno zemljište. Agencija će uskoro dobiti i ispostave, a među prvima će biti otvorena osječka, u prostoru Zavoda za tlo, u sklopu Hrvatske poljoprivredne agencije (na Vinkovačkoj, u zgradi bivšeg PZC-a). Svi djelatnici Zavoda prelaze u Agenciju, a prema potrebi zaposlit će se i novi”, kaže Vesna Gantner.Z.Rupčić

 Glas Slavonije
Website Apps