ZEMLJA ZNANJA

U Pučkom otvorenom učilištu Osijek 19 odraslih osoba trenutačno pohađa program Osnovne škole za odrasle. Ujedno je to devetnaesta skupina u toj instituciji koja pohađa taj oblik obrazovanja, besplatnog za sve polaznike.

Miroslav Amrein, tajnik u Pučkom otvorenom učilištu Osijek, kaže da su zadovoljni odazivom, no podsjeća da je u gradu i regiji još uvijek velik broj osoba bez završene osnovne škole. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 50.000 osoba bez završene osnovne škole, dok u gradu Osijeku osnovnu školu nije završilo 13.000 osoba ili nešto više od deset posto stanovnika.

– Mi smo prije deset godina počeli s programom Osnovne škole za odrasle i do sada je ovo obrazovanje završilo oko 400 osoba. S obzirom na to da je osnovna škola obvezna, svima onima koji je nisu završili kroz ovaj program pruža se mogućnost da je završe na najbrži mogući način, a uz to je i besplatna. Prošlog mjeseca počela je nastava za skupinu odraslih polaznika koja će trajati do kraja veljače. Konzultacije se održavaju u Učilištu poslijepodne, dok se ispiti polažu pred povjerenstvom – objašnjava Amrein.

U 19. skupini većina polaznika nema završen sedmi i osmi razred osnovne škole, a samo jedan pohađa peti razred. Uglavnom su to mladi ljudi, muškog spola, u dobi od 16 do 20 godina, iako je program besplatne osnovne škole namijenjen osobama do 55 godina. Upisi za novu skupinu kreću poslije Nove godine, a u ožujku 2013. godine počinje edukacija nove, 20. skupine polaznika. “Pozivamo sve građane koji nisu završili osnovnu školu da nam se jave, jer im je to velika mogućnost za kasnije usavršavanje, pronalaženje određene kvalifikacije i zaposlenja”, poručuje naš sugovornik.

Inače, nastava je konzultativnog tipa, polaznici polažu ispite razreda koji nisu završili, a postoji i mogućnost polaganja dva razreda u jednoj kalendarskoj godini.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefone: 212-806 i 212-805, vidjeti na internet-stranici www.pucko-uciliste.hr ili doznati osobno na adresi: Lorenza Jägera 6, radnim danom od 9 do 13 sati.

50 tisuća osoba bez završene osnovne škole u OBŽ-u

13 tisuća osoba bez završene osnovne škole u Osijeku

Kinezi obradili popis stanovnika za 6 mjeseci

Za tekst smo koristili podatke o broju osoba bez završene osnovne škole iz popisa 2001. godine. Iako je novi popis stanovništva rađen 2011. godine, novih podataka još nema, a kako su nam rekli u Državnom zavodu za statistiku, bit će dostupni u prosincu. Demograf dr. sc. Stjepan Šterc, profesor na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kaže da je neshvatljivo da to još nije učinjeno. “Najmnogoljudnija zemlja svijeta Kina ima 1,34 milijarde stanovnika, a za obradu popisa stanovništva trebalo im je samo šest mjeseci”, kaže Šterc.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps