Nova godina kuca na vrata i mnogi osim razmišljanja gdje će je proslaviti, razmišljaju i o jelima koja treba napraviti i poslužiti. Ispraćaj stare i dočekivanje nove godine je tradicija širom svijeta, a svaka zemlja ima svoje rituale kojima prizivaju sreću. Većina tih rituala se odnosi na ogromnu količinu hrane kojom s priziva uspješnija i bogatija predstojeća godina.

Svinjetina – Svinje su simbol financijskog uspjeha i napretka u životu, bogate su masnoćom i gledaju se kao znak obilja. Također, u svojoj potrazi za hranom hodaju prema naprijed što simbolizira optimističan pogled prema budućnosti. Suprotno od toga smatra se da jela od ptica i jastoga donose nesreću ukoliko se poslužuju za novu godinu. Kod nas se jede pečeni odojak, baš kao i u Mađarskoj i Španjolskoj, Nijemci jedu kobasice, Amerikanci kuhanu šunku, u Švedskoj se poslužuju pečeni svinjski papci.

Riba – Srebrni sjaj ljuski podsjeća na nakit, te se smatra kako ribe predstavljaju dobru sreću. U Europi i nekim dijelovima Kine riba se jede kako bi potaknula plodnost. Danci jedu kuhani bakalar, Talijani kao i Dalmatinci jedu usoljene srdele, u Poljskoj se jede ukiseljena haringa, Japanci jedu škampe i ikru od haringe, a neki Nijemci sreću prizivaju noseći riblje ljuske u novčanicima i džepovima.

Zeleno povrće – Zeleno lisnato povrće jede se zbog zdravlja ali i zbog nade u popravljanje osobnih financija, jer njihova boja i oblik podsjeća na novčanice. Zelena boja predstavlja simbol rasta i izobilja u nekim zemljama. Raštika se jede u Americi, Danci jedu kelj a Nijemci kiseli kupus.

Leća – Leća izgleda kao male kovanice koje se za vrijeme kuhanja šire, pa mnogi ljudi vjeruju da ona predstavlja prosperitet u novoj godini. U Italiji se jede “Cotechino con lenticchie” (kobasice sa lećom), Nijemci kombiniraju leću sa kiselim kupusom i kobasicama, a u Brazilu se jede varivo od leće i riže.

Rezanci – Što duži rezanci, duži je život. Tako vjeruju Japanci, stoga jedu juhu sa soba rezancima i tjesteninu od heljde kako bi si osigurali zdrav i bogat život. Trganje rezanaca dok se jede priziva lošu sreću, stoga ako želite prizvati prosperitet ne smijete ih pregristi ili izrezati, već usisati kao špagete.

Svježe voće – U Španjolskoj, Meksiku, Peruu i Portugalu se u ponoć jede dvanaest zrna grožđa, i svaka bobica simbolizira jedan mjesec u godini. Okus grožđda (kiselo ili slatko) određuje kakvi će biti pojedini mjeseci. Turci jedu šipak kao simbol bogatstva, a Kinezi naranče i mandarine.

Deserti u obliku prstena – Nizozemci, Poljaci i Mađari jedu krafne, u Italiji i Nizozemskoj se jedu pržene loptice od tijesta sa šećerom i medom, jer se smatra da hrana u obliku prstena ili okruglog oblika predstavlja utjelovljenje pravilnog završetka godine.

Šampanjac – tradicionalno piće diljem svijeta.

Website Apps