Ministar turizma Veljko Ostojić jučer je prvi puta (za vrijeme svog mandata) posjetio Baranju.  Nakon susreta i radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Vladimirom Šišljagićem, gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom i predstavnicima turističkih gospodarstava, ministar je održao kratko predavanje o ciljevima Ministarstva turizma i planovima turističkog razvoja u narednoj godini na Ekonomskom fakultetu.

˝Osječko-baranjska županija jedna je od vodećih turističkih županija na kontinentu, s velikim potencijalom daljnjeg uspješnog razvoja˝, istaknuo je ministar te naglasio kako turizam Hrvatske vidi kao integralni proizvod obale i kontinenta te da je razvoj kontinentalnog turizma jedan od prioriteta Ministarstva turizma. Kao znatan poticaj za razvoj turizma na kontinentu, ministar Ostojić najavio je kreditnu liniju za male i srednje poduzetnike, koja se za iduću godinu priprema u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om te Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Nakon odličnih ovogodišnjih rezultata, odnosno 70 milijuna noćenja u prvih deset mjeseci, što je ukupno 4,2 milijuna noćenja više nego lani te čak 1,7 milijuna noćenja više u periodu pred i posezone, ljestvica za turističku 2013. podignuta je visoko. Iduću će godinu obilježiti primjena smanjene stope PDV-a u turizmu, povećanje investicija, izrada satelitske bilance hrvatskog turizma, ulazak u Europsku uniju te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma, čija je izrada u završnoj fazi te bi se do kraja mjeseca trebala uputiti u zakonsku proceduru Vladi i Hrvatskom Saboru“, izjavio je ministar Ostojić. Dodao je kako će među ključnim izazovima i dalje biti produženje sezone, privlačenje novih investicija, promjena smještajne strukture i privatizacija turističkih tvrtki u državnom vlasništvu. Osim toga, najavio je kako će Ministarstvo iduće godine raspisati natječaj za izradu studije konkurentnosti hrvatskog turizma, s ciljem analize postojećeg stanja i stvaranja prijedloga aktivnosti za još konkurentniji turizam.

Nakon posjeta Ugostiteljske škole, ministar je posjetio eko-gospodarstvo Orlov put u Bilju, vinsku cestu u Zmajevcu i Vinariju Josić te nakon toga Beljsku vinariju.

  

Website Apps