GOSPODARSKA 2012.  

Milanović: Prva godina je bila godine pripreme, a druga godina je godina konkretnih rezultata

Survavanje kreditnog rejtinga u kategoriju smeća, stropoštavanje bruto domaćeg proizvoda, rastuća vojska nezaposlenih i ufanje vladajućih da će dva puta najavljeni investicijski ciklus dogodine probuditi uspavanu privredu, obilježili su gospodarsku 2012. godinu…
Najveću pljuska mlitavim nastojanjima vladajućih u pokretanju reformi i saniranju gospodarstva opalila je krajem godine rejting agencija Standard & Poor’s, proglasivši hrvatski kreditni rejting bezvrijednim smećem.
“Možda ovo nije loše kao upozorenje nekima u Hrvatskoj kakvo je stvarno stanje. Ono je teško. Nije panično, nije katastrofično, ali je izvanredno”, komentirao je tada Milanović.
Zbog izvanrednog stanja premijer Milanović ne bi ipak upomoć zvao Međunarodni monetarni fond. Za krpanje 28 milijardi kuna duga koji dogodine visi nad glavama, država će se zaduživati na domaćem tržištu.
“Građani imaju nešto štednje, imamo mirovinske fondove”, umirivao je javnost ministar financija Slavko Linić, pravdajući se unaprijed zbog mogućeg odustajanja od nekih najavljenih državnih investicija, koje se planiralo financirati iz novih zaduženja.
“Tih 8,5 do 9 milijardi novih većih investicija nije nešto što je znanstvena fantastika”, predstavljao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić drugi ovogodišnji plan za spas, prvi nakon odlaska prvog prvog potpredsjednika radimir Čačića, koji se proljetos hvalio svojim, 15 milijardi kuna vrijednim programom obnova fasada javno-privatnim partnerstvom, opatrnuvši usput prethodnike.
“Jedni su govorili o šljivama, drugi o space shuttleu, četvrti ni o čemu. Vi to ne možete vjerovati”, komentirao je Čačić.
A prethodnici ne vjeruju ni starom ni novom spasonosnom planu.
“Sad je već krajnje vrijeme za uzbunu jer oni to definitivno ne mogu realizirati sljedeće godine”, zna to HDZ-ovac Ivan Šuker, ali predsjednik Ivo Josipović se nada gospodarskom rastu dogodine.
“Bez njega vojska nezaspolenih, vojska gladnih bit će sve veća. Bijeda i siromaštvo ne kucaju na naša vrata, oni su tu”, istaknuo je Josipović.
Vojska nezaposlenih premašila je krajem godine 350.000 tisuća i još će rasti, a preokretanje trenda ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ne očekuje tako skoro.
“Pravi utjecaj na broj nezapsolenih ćemo vidjeti na 2014.”, najavljuje Mrsić.
Nadaju se vladajući zato da će već u idućoj uslijediti rast BDP-a, koji je ove godine padao u svakom kvartalu, u posljednjem 1,9 posto, usprkos brojnim olakšicama za gospodarstvenike, uvedenih nauštrb ionako srozanog standarda građana, koji od ove godine plaćaju veće poreze, od kojih je najviše odjeknuo onaj na dodanu vrijednost, popularni PDV sa stopom od 25 posto, nakon Mađarske i Islanda najvišom u Europi. No, suvislo obrazloženje kako gospodarske trendove preokrenuti u općedruštvenu korist vladajući nisu dali. No, floskula nije manjkalo.
“Prva godina je bila godine pripreme, a druga godina je godina konkretnih rezultata”, najavljuje premijer Milanović.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps