Iz Hrvatskih željeznica stiže “božićno iznenađenje” u obliku poskupljenja karata u željezničkom prometu za čak 15 posto.

HŽ Putnički prijevoz dobio je suglasnost za dizanje cijena od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastruktura, a još se za poskupljenje čeka suglasnost Ministarstva gospodarstva.

Direktor HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković na današnjoj je konferenciji za novinare poskupljenje objasnio time što cijena karata karte nije mijenjanja pet godina, a nisu ni usklađivane s inflacijom, dok je i cijena goriva značajno porasla.

Iz HŽ-a su objavili i kako će u voznom redu za 2013. godinu HŽ Putnički prijevoz imati 717 vlakova od čega 22 međunarodna, što je za 45 vlakova manje nego u 2012. Tako planiraju uštedjeti 42 milijuna kuna. Ukidanje vlakova objašnjavaju time da su troškovi na tim linijama bili viši i do 10 puta od prihoda.

Za Slavonce i Baranjce  bitno je spomenuti kako su među ukinutim linijama i Osijek – Zagreb (brzi izravni vlak), te međunarodna linija Sarajevo – Budimpešta koja je išla preko Osijeka i Belog Manastira.

Izvor: SIB.hr

Website Apps