Sedamdesetak tisuća kuna dostaje za gradnju bazena od 50 četvornih metara, a svaki dodatni komfor osjetno diže cijenu

Hrvatski će turizam u sljedeće tri godine postati bogatiji za tisuću bazena. Država će gradnju svakog pojedinog poticati s bespovratnih 50.000 kuna, a jedini uvjet za privatne iznajmljivače i vlasnike malih obiteljskih hotela bit će – veličina.

Turoperatori upozoravaju

Bazen, naime, neće smjeti biti manji od 30 četvornih metara, a za gradnju bazena veličine do 50 ‘kvadrata’ vjerojatno neće trebati ni građevinska dozvola (trenutačno građevinska dozvola nije potrebna za bazene do 24 četvorna metra). Gornja granica, dakako, nije postavljena i ovisit će isključivo o ambiciji i investicijskom potencijalu svakog turističkog domaćina koji svoju ponudu poželi obogatiti i bazenom.

Program bespovratnih potpora za gradnju bazena u turističke svrhe, koji bi uskoro trebao biti i službeno predstavljen, priprema se u suradnji dvaju ministarstava, turizma i malog poduzetništva.

Planirani budžet od 50 milijuna kuna nije konačan. Koliko se zasad može neslužbeno doznati, premaši li zanimanje broj od tisuću zainteresiranih, otvorene su mogućnosti da se tijekom trogodišnjeg razdoblja koje slijedi i tome udovolji.

Inicijativa je, inače, potekla iz matičnog turističkog ministarstva, a posljedica je sve učestalijih upita na tu temu.

‘Gosti sve češće traže smještaj s bazenom, ali i strani turoperatori tvrde kako u istoj destinaciji turistički objekti s bazenom imaju i po osam tjedana dužu sezonu od susjednih koji bazen nemaju’, neslužbeno pojašnjavaju u Ministarstvu turizma zašto su naumili zemlju s tisuću otoka obogatiti i s tisuću turističkih bazena. Pri tome, za potporu od 50.000 kuna moći će se ravnopravno kandidirati turistički domaćini s obale i iz unutrašnjosti.

Protustrujno plivanje

Inače, najavljena bespovratna potpora prilično je obilna pripomoć u gradnji bazena. S toliko se novca manji bazen može izgraditi i opremiti, ali za pretpostaviti je da domaćini uz toliku financijsku podršku neće ići na najskromniju varijantu, Za bazen od 50 četvornih metara trebat će im, pak, sedamdesetak tisuća kuna. S tim da svaki dodatni komfor i dodatno stoji. Sustav za protustrujno plivanje, recimo, stoji dodatnih 14.000 do 16.000 kuna, a nude se i slapovi, virovi, masažni tuševi…

Izvor: Večernji list

Website Apps