DAN PRIZNANJA RH I KRAJA REINTEGRACIJE

U jedinom baranjskom gradu nema službenog obilježavanja 15. siječnja, Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, te dana završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koja se dogodila prije točno 15 godina i omogućila povratak Baranje u ustavno-pravni poredak RH. Gradonačelnik Ivan Doboš ističe kako obilježavanja nisu bila uobičajena ni prethodnih godina, naglašavajući da je grad prošlog ljeta bio suorganizator obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, što će postati tradicija.

– Gradsko izaslanstvo odlazi na obilježavanje završetka mirne reintegracije u Vukovar i to je, službeno, sve što je vezano uz taj datum – kaže Doboš.

Naš upit zašto nema obilježavanja jubilarne godišnjice mirne reintegracije pomalo je zatečenog ostavio i predsjednika belomanastirske koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Živka Jalšovca.

– Teško mi je reći zašto je tako. Vjerojatno zato što su obilježavanja godinama bila vezana uz centralne proslave u Vukovaru – priča, naglašavajući kako je mirna reintegracija, nedvojbeno, veliki događaj za Baranju i cijelo hrvatsko Podunavlje. Značila je – nastavlja – prekretnicu, unatoč željama pojedinaca da se u Baranju vrate vojnim putem, što bi donijelo i nove žrtve.

No, ako nema službenih obilježavanja, ima onih neformalnih. Svake godine, naime, završetak procesa mirne reintegracije i Dan međunarodnog priznanja Hrvatske obilježava skupina državnih i gradskih službenika, odnosno dužnosnika, koja se 15. siječnja 1998. godine zatekla u Belom Manastiru, u koji su iz Osijeka svakodnevno putovali uz predočenje “plavih kartona”.

– Još tada pao je dogovor da se svake godine okupljamo u istom sastavu – kaže Vlado Kedmenec, jedan od organizatora, napominjući kako je jučerašnje druženje bilo 16. po redu. Promijenilo se samo mjesto. Umjesto u restoranu Mannya, jučer su se družili u čeminačkom lovačkom domu.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps