NADA JE U OHIU

HZZO pokriva liječenje u jedinoj ustanovi koja može pomoći djetetu

Premda je malom Matiji Špoljariću, koji je u svojih šest godina života četiri puta operiran, spašen život, borba s opakom bolešću nastavlja se. Matija, naime, ima terapijski rezistentnu i progresivnu epilepsiju, a jedina ustanova koja joj može stati na kraj je američki Case Western Reserve University Hospital u Clevelandu, Ohio. Tako bar tvrde stručnjaci.

– Matija je rođen s vrlo rijetkom anomalijom mozga koja je uzrok ove bolesti – počinje priču Spomenka (46), Matijina samohrana majka, koja ima status roditelja njegovatelja, nastavljajući kako su prvi problemi počeli kada je Matija imao samo dva mjeseca. Tada je, naime, dobio prvi epileptični napad pa su pomoć zatražili u osječkoj bolnici.

– Ni 20 dana od uvođenja terapije Matijino stanje nije se popravljalo. Imao je i do 100 napada dnevno. Odlučili smo iskoristiti austrijsko zdravstveno osiguranje bivšeg supruga i krenuli u Graz, gdje smo proveli osam mjeseci – kaže, objašnjavajući kako su svi nalazi, osim EEG-a, i dalje bili uredni, a oni nisu znali što su uzroci napada. Potom su prebačeni u bečku Univerzitetsku kliniku, čiji su liječnici također neuspješno pokušavali zaustaviti epileptične napade.

– Pri otpustu mi je priopćeno kako se Matiji ne može pomoći jer ulazi u Lenox Gastaut Syndrom, najteži oblik epilepsije u dječjoj dobi, uz veliki postotak smrtnosti – prisjeća se majka Spomenka.

No nisu se predavali te su se, na sugestiju jedne zagrebačke liječnice, o vlastitom trošku zaputili u Stuttgart – Olgahospital, najpoznatiji radiološki institut u Europi, gdje su konačno utvrđeni razlozi Matijinih problema.

– Šestosatna MR visoke rezolucije pokazala je oštećenje lijeve moždane hemisfere. Dogovorili smo dodatne pretrage i nastavili liječenje u Vogtareuthu, u Centru za kirurgiju epilepsije u dječjoj dobi. Na toj su klinici obavljena četiri operativna zahvata kojima su tamošnji liječnici spasili Matijin život – ističe Spomenka.

Budući da su preostali epileptični napadi i dalje narušavali zdravlje i kočili njegov daljnji razvoj, HZZO odobrava liječenje u spomenutoj američkoj bolnici. Termin je druga polovina ili kraj veljače, a za put do SAD-a te vize i smještaj za majku, sestru Enu (10) i fizioterapeutkinju treba izdvojiti 7.000 eura, koje HZZO ne pokriva.

– Zbog dugogodišnje borbe s Matijinom bolešću i plaćanja neophodne rehabilitacije u posljednjih šest godina, iscrpljena sam i fizički i financijski. Došla sam do zida i prisiljena sam javno zamoliti za pomoć – kaže Spomenka, dodajući nam kako nije nimalo lako izložiti svoj privatni život očima javnosti.

Rehabilitacijski centri u Slavonskom Brodu i Zagrebu

“Roditelji oboljele djece često su financijski iscrpljeni i stoga što na našem području država nije osigurala neophodnu rehabilitaciju, a bez kvalitetnog i kontinuiranog rada struke sve gubi smisao. Najbliži rehabilitacijski centri su u Slavonskom Brodu i Zagrebu. Zbog nefunkcioniranja sustava, što se Ustavom zajamčenog prava na rehabilitaciju i socijalizaciju djece s teškoćama u razvoju tiče, većina roditelja ide do maksimuma svojih financijskih mogućnosti kako bi svom bolesnom djetetu pružili sve što mu je neohodno za razvoj”, kaže Spomenka, naglašavajući kako će Matiji, nakon povratka iz Amerike, opet biti potrebna rehabilitacija, koju s 4.500 kuna mjesečnih primanja teško može financirati.

POMOZIMO IM!

SVI KOJI ŽELE I MOGU POMOĆI, NOVAC MOGU UPLATITI NA IME: Spomenka Špoljarić, Zagrebačka banka 2360000 – 3238819451.

UPLATE IZ INOZEMSTVA: Spomenka Špoljarić, Zagrebačka banka, UniCreditGroup, BROJ RAČUNA: 3238819460, IBAN broj: HR7823600003238819460, BIC: ZABAHR2X.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps