Blagdan Sveta tri kralja

6. siječnja 2013.

Danas, 6. siječnja, obilježava se jedan od najstarijih katoličkih blagdana, Bogojavljanje ili Sveta tri kralja. Današnjim danom ujedno i završavaju božićni blagdani.

Crkva se prisjeća događaja opisana u evanđeljima kada su tri mudraca s istoka, Gašpar, Melkior i Baltazar, prateći zvijezdu repaticu došla u Betlehem pokloniti se novorođenom Isusu. Pritom su mu darovali tamjan, zlato i (smirnu) mirisnu pomast.

Tamjanom se odavala počast njegovoj božanskoj naravi, zlato je simboliziralo znak poklonstva Kristovom kraljevstvu, a biljka smirna simbolizirala je ljudsku smrtnost i naviještala njegovu smrt, jer su vjerovali da je to čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe.

Ovaj blagdan je nastao na početku 3. stoljeća i povijesno je stariji blagdan od Božića. Izvorno je nazvan Epiphania, a znači očitovanje Boga, znači Bogojavljenje. Osnovno je značenje blagdana kako je Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode.

Katolički vjernici današnji će blagdan proslaviti diljem Hrvatske na misnim slavljima. I taj je blagdan obilježen počimanjem što se očituje blagoslovom kuća. Prethodi mu blagoslov vode u crkvi.

 

Website Apps