Hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rast će 0,8 posto, predviđanja su Svjetske banke u njihovom ekonomskom izvješću za deset država, koje su posljednje ušle u EU, među koje je uvrštena i Hrvatska.

Recesija u eurozoni i dalje nepovoljno utječe na gospodarske rezultate, naglašavaju iz Svjetske banke, ali i savjetuju kako su potrebne daljnje reforme u javnom sektoru, kao mjera za privlačenje investicija.

Svjetska banka upozorila je na visoku nezaposlenost u Hrvatskoj. Skrenuli su pozornost na to da je sve veći broj ljudi obeshrabren tražiti posao te da je kod nekih nastupila dugotrajna nezaposlenost.

Zajedno s Bugarskom, svrstani smo u zemlje u kojima stopa nezaposlenosti prelazi stopu nezaposlenosti zabilježenu u jeku svjetske ekonomske krize, istaknuto je u izvješću Svjetske banke.

Istovremeno, pohvalili su Vladine aktivnosti u uklanjanju barijera za pokretanje investicija. Tvrde kako je 2013. velika šansa za Hrvatsku da popravi svoj položaj na ljestvici konkurentnosti, na kojoj trenutno zauzima jako loše, 84. mjesto.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps